POTREBŠČINE

Šolanje je brezplačno - A starši imajo kljub temu stroške

žk
2. 9. 2017, 08.00
Deli članek:

Čeprav je uradno šolanje pri nas brezplačno, se starši še vedno soočajo z določenimi stroški. Starejši je otrok, višji so stroški.

H. M., arhiv DL
Ali je ministrstvo izdelalo sistem, ki je neizvedljiv? (simbolna slika)

Čeprav bodo v novem šolskem letu učna gradiva za prvošolce brezplačna, bodo morali starši za ostale šolske potrebščine še vedno seči v žep. Starši bodočih prvošolcev lahko za to odštejejo okoli 60 evrov in več. Še dražje je v višjih razredih; najdražji je osmi razred, kjer cene delovnih zvezkov lahko dosežejo tudi 140 evrov.

Odvisno od šole

Medtem ko se najde šola, na kateri je skupna nabavna cena zvezkov za osmi razred nekaj čez 40 evrov, so morali starši na neki drugi šoli plačati 80 evrov za zvezke za prvi razred.

Kaj morajo starši kupiti za svoje prvošolce, je popolnoma odvisno od šole, ki jo bo otrok začel obiskovati. Šole so namreč tiste, ki določijo seznam šolskih potrebščin, prav tako učbenikov in delovnih zvezkov. Pri tem imajo šole vso avtonomijo, seznami pa so zelo različni, pojasnjujejo v DZS.

»Za povprečen nakup šolskih potrebščin starši prvošolcev lahko odštejejo od približno 60 evrov naprej, vključno s šolsko torbo. Seveda je vse odvisno od kakovosti potrebščin in blagovnih znamk, predvsem pa od dolžine seznama,« je povedal Gregor Božnik iz DZS.

Razlike tudi po regijah

Seznami pa se razlikujejo tako po regijah kot po posameznih šolah. Za delovne zvezke za drugi razred je treba v DZS odšteti 50 evrov, za tretji 60 evrov, za četrti in šesti razred 80 evrov, za peti razred 90 evrov, za razrede zadnje triade pa okoli 100 evrov. Cene potrebščin so različne: komplet 12 barvic stane od 2,49 evra naprej, šolske torbe se dobijo s popusti že od 14,99 evra, Atlas sveta za osnovne in srednje šole pa stane 34,96 evra, je dodal Božnik.

Sredi devetdesetih let je vlada spodbudila nastajanje učbeniških skladov. Ti od leta 2008 brezplačno izposojajo učbenike učencem in učenkam.

Cene potrebščin, denimo torb, pisal, zvezkov, so po navedbah Janija Goloba iz Mladinske knjige večinoma na enaki ravni kot lani. Tudi cene učbenikov in delovnih zvezkov ostajajo na enaki ravni. Najdražji so delovni zvezki za osmi razred, kjer je tudi nabor zvezkov daleč največji. Zato se njihova skupna cena po navedbah Goloba giblje od dobrih 80 pa do 140 evrov.

Cene so se umirile

V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije (ZASSS) spremljajo gibanje skupnih nabavnih cen in delovnih zvezkov že šest let. Cene so se v prvih letih spremljanja občutno zniževale, v zadnjih letih pa umirile. Tako stanje pripisujejo temu, da so na marsikateri šoli v prvih letih po uveljavitvi pravilnika o upravljanju šolskih skladov sezname delovnih zvezkov očistili balasta.

»Umirjanje trenda potrjuje naše prepričanje, da ko učitelji in vodstvo šole izbor učnih gradiv argumentirano predstavijo staršem, ti predloge podprejo,« je povedal predsednik zveze aktivov Anton Meden. V aktivu po njegovih navedbah ugotavljajo, da najvišjo ceno dosega komplet delovnih zvezkov za osmi razred, in sicer 88,69 evra.