Posilstvo

Devetnajst let je sedel popolnoma nedolžen

uk
2. 9. 2017, 07.40
Deli članek:

Leta 1984 je bil Dennis Maher obsojen na dosmrtno ječo zaradi dveh posilstev in enega poskusa posilstva, obsodili pa so ga praktično izključno zaradi njegovega videza.

arhiv
Dennis je dejal, da ni jezen na ženske, ki so ga identificirale kot storilca.

Novembra 1983 je neznani napadalec v mestu Lowell (Massachusetts) napadel dve ženski. Prvi napad se je zgodil 16. novembra okoli pol šestih popoldne, žrtev je bila 28-letna zaposlena v Wang Laboratories. Ko je odhajala domov z avtobusne postaje, jo je moški brutalno pretepel in posilil. Še isto noč pa je najverjetneje isti storilec napadel 23-letno uslužbenko banke. Tudi ona je bila na poti domov z avtobusne postaje. Moški je žrtev tokrat napadel z nožem, vendar se ji je uspelo ubraniti in zbežati. Napada sta se zgodila le nekaj sto metrov narazen. Prva ženska je povedala, da je imel moški oblečen zelen pončo, druga pa je dejala, da je imel na sebi vojaški jopič in rdečo majico s kapuco.

ARETACIJA MAHERJA

Tri ure po drugem napadu je detektiv Edward F. Davis III. opazil Maherja, ko je prišel iz trgovine z žganjem. V roki je imel šest steklenic piva. Nosil je rdečo majico s kapuco, prek te pa jopič iz džinsa. Detektiv je opazil tudi vrečko, v kateri je imel marihuano. Maherja so na kraju aretirali in njegovo fotografijo pokazali žrtvama. Obe sta ga prepoznali kot napadalca. Davis je nato preiskal Maherjev avtomobil ter v njem našel vojaški nož in vojaško jakno. Maher je bil vojak v ameriški vojski.

arhiv
Njegova žena je vseskozi verjela, da je nedolžen.

BREZMADEŽNA KARTOTEKA

Maher ni sicer nikoli prej prišel v navzkriž z zakonom. Po navedbah policije ni nikoli napravil niti prometnega prekrška. V osnovi so ga obtožili posesti marihuane, nato pa še za dvojno posilstvo in poskus posilstva. Maherju so namreč prisodili tudi posilstvo ženske, ki se je zgodilo nekaj mesecev pred dvojnim napadom. Porota je bila prepričana, da je storilec Maher, in ga obsodila na dosmrtno ječo.

TRDIL, DA JE NEDOLŽEN

Maher je vseskozi trdil, da je nedolžen in da sta se napadeni ženski zmotili. Poslali so ga v nekdanji zapor MCI Walpole, kjer je bil označen za serijskega posiljevalca in zelo nevarno osebo. V zaporu je postal kuhar in pozneje je dejal, da je prav zaradi te službe ohranil zdrav razum: »Pomagala mi je tudi moja družina. Vseskozi so verjeli, da sem nedolžen, in to mi je precej pomagalo.« 

PROJEKT NEDOLŽNI

Maher je nato izvedel za tako imenovani projekt nedolžnih. Gre za organizacijo, ki preiskuje primere ljudi, za katere verjamejo, da so bili obtoženi po nedolžnem. Pisal jim je in leta 2000 so prevzeli njegov primer. Tako kot Maher so verjeli, da lahko njegovo nedolžnost dokaže DNK, ki so jo našli na krajih zločinov, a je niso mogli dobiti. To jim je uspelo šele leta 2003, šlo je za ostanke sperme napadalca. DNK-test je dokazal, da Maher ni storilec, in leta 2003 je bil nesrečnež vendarle izpuščen iz zapora. »Vem, da se je ženskam res zgodilo, kar se je, in da so bile prepričane, da sem krivec jaz. Nič jim ne zamerim, samo vesel sem, da bom lahko nadaljeval svoje življenje,« je po izpustu dejal Maher, ki ga 19 let zapora očitno ni zlomilo.

Resničnega napadalca niso nikoli odkrili. Dejstvo je, da je bil Maher na napačnem koncu ob napačnem času in da je bil iz »manj ugledne« družine. Skoraj gotovo je, da so vsaj nekateri preiskovalci že med procesom vedeli, da je nedolžen, in so zato skrili ali vsaj poskušali skriti DNK-dokaze.

arhiv
Maher trenutno predava o svojem primeru.

REŠILI 20 OBSOJENIH NA SMRT

Od začetkov uporabe DNK-testov so v ZDA iz zaporov izpustili 340 ljudi, ki so bili obtoženi hujših zločinov. Med njimi je bilo 20 oseb, ki so bile obsojene na smrt, a so z DNK-testom dokazali njihovo nedolžnost.

Richard Rosario

Leta 2016 so po 20 letih izpustili na svobodo Richarda Rosaria, zaprtega zaradi umora, ki se je zgodil v Bronxu.

Andre Hatchett

Leta 2016 je bil po 25 letih iz zapora izpuščen AndreHatchett, ki so ga obtožili umora, a se je izkazalo, da ga ni izvršil.

Joseph A. Buffy

Joseph je bil pred 14 leti obtožen posilstva in ropa starejše ženske. DNK-test je razkril, da storilec ni bil on.

Glenn Ford

Leta 2014 je bil po 30 letih zapora na prostost izpuščen Glenn Ford, ki so ga obtožili umora, čeprav ga z dejanjem ni povezoval noben dokaz.

Greg Taylor

Leta 2010 je bil iz zapora izpuščen Greg Taylor, ki je bil 17 let prej obtožen umora ženske v Severni Karolini. Izkazalo se je, da je nedolžen.

Barry Gibbs

Barry je sedel 19 let zaradi umora ženske. Okrivil ga je detektiv Louis Eppolito, za katerega se je pozneje izkazalo, da je tudi morilec za mafijo.

James Bain

Leta 2009 je James prišel na svobodo, potem ko je DNK-test pokazal, da ni kriv ugrabitve in posilstva. V zaporu je bil 35 let.

Floyd Brown

Floyd je bil obtožen umora 80-letne ženske in je v zaporu preživel 14 let. Je na mentalni stopnji sedemletnega otroka, njegovo priznanje pa je napisal kar eden od detektivov, ki so preiskovali primer.