Zatožna klop

Usoda Dušana Črnigoja bo znana v ponedeljek

pk
2. 9. 2017, 07.30
Deli članek:

Ponovljeno sojenje nekdanjemu gradbenemu baronu bo kmalu dobilo epilog. V ponedeljek bo znano, ali je kriv, in če je, kakšna kazen ga bo doletela.

Sta
Zagovorniki Dušana Črnigoja v ponedeljek pričakujejo oprostilno sodbo.

Včeraj se je na Okrožnem sodišču v Novi Gorici z zaključnimi besedami tožilke Damjane Bandelj in zagovornikov Dušana Črnigoja zaključila glavna obravnava v zadevi Stavbenik. Ali bo sodnik Goran Klavora sledil zahtevi tožilke, ki je za Črnigoja zahtevala tri leta in osem mesecev zaporne kazni, bo znano na ponedeljkovem izreku sodbe.

Spomnimo, da je Dušan Črnigoj obtožen zlorabe položaja pri prodaji 95.305 delnic Stavbenika, hčerinske družbe Primorja, družbi Vital, ki naj bi jih nato pod ceno prodala nazaj njemu in še 28 vodilnim zaposlenim v Primorju.

Zahteve tožilstva

V enajst let dolgem sodnem postopku je bilo skupno kar 27 glavnih obravnav, v okviru katerih je sodišče pridobilo izvedeniška mnenja kar petih sodnih izvedencev.

Okrožno sodišče v Novi Gorici je sicer Črnigoja v tej zadevi že spoznalo za krivega zlorabe položaja in povzročitve velike gospodarske škode. Zato ga je obsodilo na tri leta zapora in 25 tisoč evrov denarne kazni, kot stransko kazen pa bi moral Primorju v stečaju povrniti skoraj 1,4 milijona evrov, za kolikor naj bi oškodoval podjetje. A je koprsko višje sodišče sodbo razveljavilo in jo vrnilo v ponovno sojenje.

Na včerajšnji obravnavi ponovljenega sojenja je bilo torej mogoče poslušati zaključne govore. Novogoriško tožilstvo vztraja pri očitkih in za Črnigoja zahteva tri leta in osem mesecev dolgo zaporno kazen, 27 tisoč evrov denarne kazni, povračilo premoženjskopravnega zahtevka Primorja in plačilo vseh stroškov.

P.K.
Okrožno sodišče v Novi Gorici.

Obtoženčeve besede

Črnigojeva zagovornika Danilo Grilj in Janez Koščak pa sta za svojega klienta predlagala oprostilno sodbo. Po mnenju Grilja tožilstvo obtoženemu Črnigoju ni uspelo dokazati kaznivega dejanja. Po mnenju Koščaka »ugibanja in špekulacije o tem, da bi kdo drug želel kupiti delnice Stavbenika, ne sodijo v kazenski postopek«.

Črnigoj je na koncu povedal, da je nerazumljivo, da se po desetih letih ugotavljanja morebitne nastale škode ravno njemu očita, da je hotel oškodovati Primorje. »Prvi razlog je ta, da sem si vedno prizadeval za korist družbe, drugi pa ta, da nimam niti ustreznih znanj, ki bi mi omogočala, da bi izpeljal prodajo delnic z namenom, da bi oškodoval družbo,« je Črnigoj dejal v zaključku.