Odprava varčevalnih ukrepov

Pomoč ob rojstvu otroka nič več vezana na materialni položaj in nov način izrabe očetovskega dopusta

J.P.
31. 8. 2017, 10.52
Posodobljeno: 31. 8. 2017, 11.44
Deli članek:

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki ga je v javno razpravo dalo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, odpravlja varčevalne ukrepe na področju družinske politike, sporočajo z ministrstva.

Profimedia
Novi otroci, nova imena.

Poleg odprave varčevalnih ukrepov predlog prinaša tudi »nekaj drugih poenostavitev in izboljšav«.

Spet univerzalni pravici

Pomoč ob rojstvu otroka bo spet postala univerzalna pravica, torej ne bo več vezana na materialni položaj družine (do sedaj je veljal cenzus 64 odstotkov povprečne mesečne plače na osebo). Pomoč bo v obliki dobroimetja, so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. A le, če imajo starši stalni naslov v Republiki Sloveniji in tu dejansko živijo.

Tudi upravičenost do dodatka za veliko družino ne bo več vezana na materialni položaj družine (tudi v tem primeru je veljal cenzus 64 odstotkov povprečne mesečne plače na osebo). Do njega bodo upravičene družine s tremi ali več otroki, če imajo skupno stalno prebivališče enega od staršev in otrok v Republiki Sloveniji in tu živijo.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti: "S predlagano novelo se bo sistemsko uredila tudi pomoč pri nakupu vinjete za velike družine." 

Mlajši od 15 let

V predlagani noveli se uvaja tudi 30 dni starševskega dopusta za posvojitelje ali osebe, »ki jim je otrok zaupan v vzgojo in varstvo z namenom posvojitve v skladu s predpisi, ki urejajo družinska razmerja za otroka, ki je že zaključil prvi razred osnovne šole in je mlajši od 15 let«. Do sedaj so bili do starševskega dopusta upravičeni le posvojitelji, katerih otrok še ni zaključil prvega razreda osnovne šole.

30 dni skupaj

V novelo pa je zajet tudi nov način izrabe očetovske dopusta, pri čemer trajanje in višina nadomestila ostajata nespremenjena. »Očetje bodo lahko izrabili vseh 30 dni očetovskega dopusta skupaj, npr. takoj ob rojstvu otroka. Najmanj 15 dni morajo izrabiti kadarkoli od rojstva otroka do najkasneje en mesec po poteku starševskega dopusta v strnjenem nizu oziroma starševskega dodatka, preostanek pa do končanega prvega razreda osnovne šole,« so še sporočili z ministrstva.