Z veliko žlico

Nevzdržno: zadevajo se kar v kleti njihovega bloka

pk
27. 8. 2017, 20.22
Posodobljeno: 27. 8. 2017, 20.22
Deli članek:

Stanovalci bloka na Cankarjevi ulici v Novi Gorici so zaskrbljeni, ker se stanje z narkomani slabša. Drogeraši so namreč vedno bližje njihovim domovom. Želijo si, da bi pristojni še bolj ukrepali.

pk
Tudi v zapuščenem objektu sredi mesta med kupom smeti ležijo igle.

Za Novice Svet24 spregovori eden od stanovalcev bloka na Cankarjevi ulici v Novi Gorici, ki nam pobliže predstavi problematiko.  Želi ostati anonimen, saj ocenjuje, da se izpostaviti v tako kočljivi zadevi ni najbolj pametno.

Zaupa nam, da se ne more se sprijazniti s tem, da se drogirajo v kleti njegovega bloka. »Tja si sploh ne upamo več hoditi. Tudi igle kar tam puščajo. To je grozno,« opiše okoliščine. 

Pove še, da se zasvojenci velikokrat »zadevajo« tudi na zelenih površinah pred blokom, o čemer po njegovih besedah pričajo tam odvržene uporabljene igle. »Naj pristojni bolj ukrepajo,« veli Novogoričan. Govorimo še z nekaj domačini, ki opažajo isto, in izpostavijo še en primer, ki jih je pretresel nedavno. Omenijo Kajuhovo ulico, kjer so na zelenici pred enim od tamkajšnjih blokov odvrženo uporabljeno narkomansko iglo med igro našli otroci. 

Kaj sporoča policija

pk
Evgen Govekar s PU Nova Gorica pravi, da vsak dan opravljajo nadzore po mestu, v stanovanjskih soseskah in garažnih hišah.

V zvezi s težavo, na katero glasno opozarjajo Novogoričani, se obrnemo na tamkajšnjo policijo, od koder nam sporočijo, da so v zadnjem obdobju tudi sami zaznali negativne odzive stanovalcev določenih stanovanjskih sosesk Nove Gorice; ti so s pismom Policijski postaji Nova Gorica pa tudi medije znova opozorili na stopnjevanje problematike prepovedanih drog v kletnih prostorih njihovih stanovanjskih objektov in v garažnih hišah.

»Vsekakor se strinjamo z njimi, ko izpostavljajo dejstvo, da imajo pravico do varne soseske, in poudarjamo, da so glede na ugotovitve policistov, ki dnevno izvajajo nadzore po mestu, v konkretnih stanovanjskih soseskah in garažnih hišah, odzivi stanovalcev legitimni in upravičeni,« sporoči Evgen Govekar, vodja sektorja uniformirane policije Policijske uprave Nova Gorica.

Nadzor in preiskave

Ta poudari, da so že ob prvih tovrstnih informacijah v zadnjih dveh mesecih poostrili nadzor v določenih predelih mesta. Prav tako so ravno v stanovanjski soseski na Cankarjevi ulici zoper posamezne osumljence izvedli dve hišni preiskavi zaradi tako imenovanih premoženjskih kaznivih dejanj in v zvezi s prepovedanimi drogami.

Sicer se, kot še pojasnjuje Govekar, ta problematika ne pojavlja samo v stanovanjskih soseskah, parkih in garažnih hišah, marveč tudi na parkiriščih, v zapuščenih objektih in celo v okolici srednješolskih centrov. »Dejstvo je, da te problematike samo s policijskim nadzorom in z represivnimi ukrepi ni mogoče povsem preprečiti in omejiti. Gre namreč za širšo družbeno dimenzijo problematike prepovedanih drog, s katero se različne pristojne službe v Novi Gorici, bolj ali manj uspešno, spopadamo že vrsto let,« izpostavlja.