Izmenjava opozoril

Nove provokacije v Piranskem zalivu

G.G./STA
27. 8. 2017, 20.13
Posodobljeno: 27. 8. 2017, 20.13
Deli članek:

V Piranskem zalivu se je danes popoldne zgodil nov incident, potem ko so v slovenske vode vplule hrvaške ladje.

Bobo
Fotografija je arhivska.

Na Policijski upravi Koper so za spletni portal 24ur.com pojasnili, da je okoli 16. ure na sporno območje prispelo pet plovil, kasneje sta sledili še hrvaški policijski plovili. Med slovenskimi in hrvaškimi policisti je prišlo do izmenjave opozoril, s čimer se je incident zaključil. Ladje so se na območju zadržale približno uro in pol.

Gre za najnovejšega v vrsti incidentov v Piranskem zalivu po junijski razsodbi arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, ki je večino Piranskega zaliva prisodilo Sloveniji. Kot so v petek pojasnili pri slovenski policiji, so od razsodbe obravnavali skupno 142 dogodkov oziroma incidentov, pri čemer je šlo za 279 vplutij plovil.

Hrvaški premier ščuva ribiče

Hrvaški ribiči so na sredinih pogovorih v Umagu in Savudriji potožili hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću nad pritiski slovenske policije pri njihovem vsakdanjem delu po odločitvi arbitražnega sodišča. Plenković jim je dejal, da v Piranskem zalivu lahko lovijo kot pred razsodbo, torej do sredinske črte. Ponovil je, da Hrvaška ne sprejema arbitražne odločbe, ker je izstopila iz arbitražnega postopka.

Na izjave predsednika hrvaške vlade se je v četrtek odzval zunanji minister Karl Erjavec, ki je med drugim dejal, da je zaskrbljujoče, da premier članice EU in Nata poziva k vdiranju v slovensko morje. Dan kasneje je premier Miro Cerar opozoril, da bosta njegovo potrpljenje in pripravljenost na dialog s Hrvaško izpuhtela, če ne bo septembra na srečanju s hrvaškim kolegom Zagreb pokazal jasne volje za implementacijo arbitražne sodbe.