Bojte se tujih jajc

Bo jajčna afera sprla države EU?

žk
20. 8. 2017, 12.05
Posodobljeno: 20. 8. 2017, 12.15
Deli članek:

Kljub zaostrenim predpisom na področju prehrane se v EU še vedno dogajajo številne zdravju škodljive napake. Tokrat so za veliko paniko kriva jajca.

Profimedia
Jajca z vsebnostjo fipronila so odkrili v 17 evropskih državah, mediji poročajo tudi o odkritjih v Hongkongu in Libanonu.

V začetku avgusta so po celotni Evropi začeli odkrivati ogromne količine jajc, ki so vsebovala človeku izredno nevaren insekticid fipronil.  Sledili so umiki milijonov jajc in na tone jajčnih proizvodov s trgovskih polic. Začelo se je iskanje krivca. Doslej zbrani podatki kažejo, da je škandal zakuhalo nizozemsko podjetje Chickfriend, ki so ga kmetje najeli za zdravljenje kokoši z zajedavcem rdečo pršico. Lastnika podjetja, 31- in 24-letnik, bosta že v torek stopila pred sodnika.

Škodi zdravju ljudi

Kako škodljiv je?

Uprava RS za varno hrano meni, da v primeru zaužitja ene solate ali sendviča na dan, ki bi vseboval s fipronilom onesnažena jajca, izpostavljenost fipronilu ne pomeni tveganja za zdravje majhnih otrok in odraslih. 

Fipronil je pogosto uporabljen v proizvodnji veterinarskih produktov za zatiranje bolh, uši in klopov. Neprimeren pa je za zdravljenje živali, ki so namenjene za človeško prehrano, kot so piščanci. Ta insekticid namreč lahko v večjih količinah škoduje jetrom, ščitnici in ledvicam.

Krizni sestanek ministrov EU

Evropska komisija je konec minulega tedna sporočila, da bo izredni sestanek ministrov predvidoma 26. septembra. Cilj srečanja bo ustaviti medsebojna obtoževanja, predvsem pa iz dogajanja potegniti lekcije, ki bodo omogočile izboljšanje sistema in preprečitev kriminalnih aktivnosti. Med drugimi se je nemški minister za kmetijstvo Christian Schmidt zavzel, da bi se prvi politični pogovori zgodili že prej. »Varnost državljanov EU in kakovost naših živil je za vse nas največjega pomena,« je  povedala tiskovna predstavnica estonskega predsedovanja Svetu EU.

V Sloveniji brez večjih težav

V Sloveniji naj na trgovskih policah onesnaženih jajc ne bi bilo. Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je že pred dnevi sporočila, da sta nemški proizvajalec in avstrijski dobavitelj vsa jajca, ki bi lahko vsebovala fipronil, v Sloveniji umaknila iz prodaje. Skupaj je bilo s trgovskih polic umaknjenih 1560 jajc oziroma jajčnih izdelkov. Mogoče je, da bi se ta jajca na slovenskem trgu pojavila kot predpakirana kuhana ali olupljena, so navedli.

Gospodarska škoda in tožbe

Zaradi odpoklica jajc je nastala velika gospodarska škoda. Nizozemski rejci menijo, da so oškodovani za vsaj 150 milijonov evrov, v desetinah milijonov evrov prav tako vrednotijo škodo trgovske verige. Zaloge jajc so po večini Evrope praktično skopnele. Belgija je že napovedala, da bo sprožila odškodninske tožbe. Jajca z vsebnostjo fipronila so doslej našli v 17 evropskih državah in celo v Libanonu ter Hongkongu.