Tal Afar

Začela se je ofenziva na eno zadnjih utrdb džihadistov v Iraku

S.R./STA
20. 8. 2017, 08.34
Posodobljeno: 20. 8. 2017, 08.36
Deli članek:

Iraške sile so danes začele ofenzivo za zavzetje mesta Tal Afar, ene od zadnjih pomembni utrdb džihadistične skupine Islamska država (IS) v Iraku, je davi sporočil iraški premier Haider al Abadi.

Reuters
Iraške sile se nameravajo po osvoboditvi Tal Afarja obrniti proti mestu Havija v provinci Kirkuk

Iraški premier Haider al Abadi je pripadnike IS je pozval, naj odidejo ali se predajo, sicer jih bodo pobili. "Pripadnikom IS pravim, da nimajo druge izbire, kot da odidejo, sicer bodo umrli," je dejal Abadi v televizijskem nagovoru, v katerem je sporočil začetek operacije za osvoboditev Tal Afarja.

Spomnil je na uspešno zavzetje Mosula pred mesecem dni, kar je bil velik udarec za IS. "Zmagali smo v vseh naših bitkah, IS pa je vselej izgubila," je še dejal in iraške vojake spodbudil, "da je z njimi ves svet".

Tal Afar leži približno 70 kilometrov zahodno od Mosula, drugega največjega iraškega mesta, ki so ga iraške sile ob podpori mednarodnih koalicijskih sil po več mesecih spopadov julija vendarle osvobodile. IS je sicer Tal Afar podobno kot Mosul zavzela v bliskoviti ofenzivi julija 2014.

Tal Afar je bil nekdaj pomembna šiitska enklava v pretežno sunitski provinci Ninive na cesti med Mosulom in Siriji. Pred prihodom IS je imelo mesto okoli 200.000 prebivalcev, koliko pa jih je tam ostalo, je zaenkrat nemogoče oceniti. Po ocenah iraških oblasti sicer to mesto nadzoruje okoli 1000 borcev IS. Prebivalce mesta pa naj bi uporabljali za živi ščit, podobno kot je bilo tudi v drugih bojih. 

Džihadisti so sicer izgubili že večino ozemlja zahodno in severno od Bagdada, ki so ga osvojili poleti leta 2014. V Iraku zaenkrat nadzirajo le še provinco Anbar. Iraške sile se nameravajo po osvoboditvi Tal Afarja obrniti proti mestu Havija v provinci Kirkuk, okoli 300 kilometrov severno od Bagdada.