Težke razmere

FOTO: Filmska akcija: v Bovcu so reševali fantka

pk
20. 8. 2017, 07.50
Posodobljeno: 20. 8. 2017, 14.48
Deli članek:

Tisti, ki so bili navzoči pri reševanju poškodovanega otroka, so trepetali za njegovo zdravje, a hkrati občudovali neverjetno usklajeno akcijo reševalcev in jim na koncu tudi zaploskali.

Silvo Čelhar
Stekla je hitra in usklajena intervencija.

Eden izmed očividcev je svoje videnje dogodka strnil v zapis in ga delil z Gorsko reševalno zvezo Slovenije, ta pa je njegove besede s ponosom objavila na svoji spletni strani. »Pretekli vikend sem bil prvič priča helikopterskemu reševanju ponesrečenca v gorah. Na Bovškem si je pri slapu Parabola nogo zlomil 11 let star fantek iz Nizozemske,« zapiše uvodoma.

Precizen pilot

Enajstletnik iz Nizozemske, ki je v Bovcu na počitnicah s svojo družino, menda po zlomu noge, ki si jo je poškodoval med skalami, že dobro okreva.

Pove, da se mu je že sam prihod intervencijske ekipe z dvema kombijema opreme zdel nerazložljivo hiter. »Kako so 'popokali' vso tisto 'šaro' na ramena in zagrizli v breg,« komentira njihov prihod in doda, da je bila situacija resna, zato je moral priti helikopter.

Medtem ko so ga čakali, je po njegovih besedah del reševalcev že oskrboval dečka, del pa je nad globeljo bdel nad dogajanjem, skrbel za varnost in usmerjanje policijskega helikopterja. »Ko je prispel helikopter, je bilo kot v kakšnem akcijskem filmu. Pilot se je spustil v grapo, med prepadne stene in drevesa. Kako mirna mora biti takrat njegova roka, si lahko samo predstavljam,« z občudovanjem in spoštovanjem opisuje ta del reševanja.

Silvo Čelhar
Intervencijska ekipa je bila zelo hitra in usklajena.

Pohvala zanje

Zatem pojasnjuje, kako je nato eden izmed reševalcev naložil dečka na nosila, nakar so ju z vitlom potegnili v helikopter. »Vse skupaj je potekalo nenormalno hitro. Vsi prisotni smo obnemeli in obstali na mestu s solzami v očeh. Sledil je spontan aplavz, tudi čestitke za reševalce so deževale z vseh strani. Kakšno srce, pogum, čast! Klobuk vam odkrijem vsem. Pa upam, da vam ga kdo odkrije tudi takrat, ko se boste borili za nekaj centov dodatka pri urni postavki ali malici. Do konca življenja bom pomnil ta prizor,« svoje misli sklene očividec dogodka Silvo Čelhar iz Pivke, ki je posnel tudi nekaj fotografij napetega dogajanja.

Vodja bovških gorskih reševalcev Tine Cuder se gospodu Silvu zahvaljuje za besede, ki so njega in ostale reševalce z intervencije zelo ganile. »Mi smo tu, da pomagamo ljudem. Seveda za to ne pričakujemo pohvale, a kot ta pride, smo je iskreno veseli. Zapis gospoda Silva nas je pobožal v srcu. Res lepo od njega,« Cuder komentira pozitivno gesto Pivčana.

Silvo Čelhar
Fantek z Nizozemske se je poškodoval pri slapu Parabola.

gore-ljudje.net
Vodja gorskih reševalcev iz Bovca je Tine Cuder.