Drama na severu Jadrana

FOTO in VIDEO: Močna burja, udari strel in toča v velikosti pomaranče

S.R.
20. 8. 2017, 07.56
Posodobljeno: 20. 8. 2017, 11.33
Deli članek:

Za dramo na severnem delu Jadranskega morja je poskrbela hladna fronta, ki se je zvečer iz italijanske smeri razširila prek Istre. Z močno burjo se je srečala tudi Primorska.

iLMeteo/Massimo Favaro
Neverjeten prizor iz Italije.

Slovenski gasilci so morali zaradi močnega vetra ponoči na obali krepko zavihati rokave.

Uprava za zaščito in reševanje poroča o številnih nevšečnostih, tako so bile zaradi močne burje zlasti na Ajdovskem skozi večji del noči izmenično uvedene zapore hitrih in regionalnih cest. Malo po polnoči je Pod Taborom v Sežani meteorna voda zalila klet v stanovanjskem bloku, manj kot uro pozneje je na Gortanovem trgu v Kopru zaradi močnega vetra na zunanji steni stanovanjskega objekta nevarno obvisela klimatska napravaki se je na višini desetih metrov zapletla v vrvi za obešanje perila. Težave so imeli tudi v avtokampu Jadranka v Izoli, kjer je zaradi močnega vetra najprej večja veja padla čez baldahin prikolice, nato pa se je malo po drugi uri na izhodno pot iz kampa zrušilo še drevo, ki je delno oplazilo tudi osebno vozilo.

Dramatični videoposnetki in fotografije prihajajo tudi s severa Italije, kjer je toča pobelila ulice v Vicenzi, v Padovi pa so z neba padale ledene krogle v velikosti pomaranče.

Neurje se je pozneje razbesnelo tudi nad Istro, hrvaški portal Istramet je namreč poročal, da so pred hrvaško obalo samo v dveh urah zabeležili skoraj 2000 udarov strel, tramontana, ki je dosegla hitrosti tudi do 130 kilometrov na uro, pa je rušila drevesa. Najhuje je bilo na cesti med Novigradom in naselju Brtonigle, kjer je veter lomil vejevje ter prevračal kontejnerje in smetnjake.