(Ne)iznajdljiva

Romuna nadvse neuspešno nad slovenske bankomate

Gabrijel Toplak
20. 8. 2017, 08.00
Deli članek:

Obtožena romunska državljana Vasile Alexa in Constantin Mihail Stoica bosta kljub priznanju krivde preživela za zapahi naslednjih 12 mesecev

Profimedia
Za začetek transakcije sta najprej vstavila ponarejeno kartico (fotografija je simbolična).

Romunska državljana Vasile Alexa in Constantin Mihail Stoica bosta v zaporu naslednjih 12 mesecev. V to obdobje pa je že vštet čas, ki sta ga prebila na priporniški žimnici.

Ponarejene kartice

Bankomat sta z vozilom želela izvleči iz trgovskega središča že 22. septembra lani, a jima ga ni uspelo izvleči, zato sta se takoj odpeljala. 

Omenjena, Alexa v svoji državi dela kot električar, Stoica pa kot voznik v tujini, sta maja letos želela z različnimi ponarejenimi bančnimi karticami romunskih bank dvigovati denar na slovenskih bančnih avtomatih. V bankomat sta vstavila ponarejeno kartico za začetek transakcije, ko pa je ta »javil«, da gre za neveljavno kartico in jo zadržal, pa sta poskušala s fizično silo in predmeti iz reže za izdajanje gotovine jemati bankovce. To sta lani storila najprej v Mariboru, drugič v Mlinski ulici v Lendavi, kjer so ju ujeli policisti, preiskovalni sodnik pa je zanju odredil pripor. Še leto prej jima je dvakrat spodletela kraja bankomata v Murski Soboti, kamor sta se v obeh primerih pripeljala z avtomobilom in z zadnjim delom vozila nekajkrat trčila v vhodna vrata trgovine. Okoli bankomata sta namestila širši jermen in ga poskušala izvleči.

Po hitrem postopku

 Tožilci so pri svojem delu neodvisni in tudi na predobravnavnih narokih predlagajo kazni v skladu z zakonskimi določili in osebnostnimi lastnostmi obdolžencev.

Obtožena sta pred dnevi že sedla na zatožno klop okrožnega sodišča v Murski Soboti, kjer sta se na predobravnavnem naroku zagovarjala zaradi poskusa kaznivega dejanja uporabe ponarejenega negotovinskega plačilnega sredstva in poskusa velike tatvine. Sojenje pa ni trajalo dolgo. Obtožena, ki naj bi delovala v okviru več združb evropskih kriminalcev in sta dejanje sicer obžalovala, sta se namreč pogodila s tožilstvom in sprejela ponudbo okrožne državne tožilke Manuele Frumen.

Sodba s sporočilom

Tožilka je vztrajala pri omenjeni višini kazni, ker po njenih besedah mora sodba imeti sporočilo. Iz obtožnice je mogoče tudi razbrati, da sta se storilca morala dobro pripraviti na izvršitev kaznivega dejanja. Na to ne nazadnje kažejo predmeti, ki so jima bili zaplenjeni; s seboj sta imela tudi načrt in zemljevid vseh bankomatov v Sloveniji. Sodišče je v izreku sodbe upoštevalo olajševalne okoliščine, da obtožena še nista kaznovana in da morata v domovini skrbeti za družine, kar je potrdil tudi Miha Šavel, odvetnik enega izmed obtoženih. Kljub temu je poudaril, da je izrečena enotna kazen leto dni zapora previsoka glede na dejanske okoliščine konkretne zadeve. »Res je, da sta bila obtoženca predhodno nekaznovana. Očitana dejanja so ostala zgolj pri poskusu, obtoženca si tudi nista pridobila nobene protipravne premoženjske koristi,« je sklenil Šavel.