Spomin na žrtve

Tišina 100.000 glave množice na nogometnem stadionu Camp Nou

S.R./STA
20. 8. 2017, 12.57
Posodobljeno: 20. 8. 2017, 13.01
Deli članek:

V baziliki Sagrada Familia v Barceloni so danes z mašo obeležili spomin na 14 žrtev dveh terorističnih napadov v minulem tednu. Maše so se udeležili tudi španski kralj Filipe in kraljica Letizia ter premier Mariano Rajoy in predsednik katalonske avtonomne skupnosti Carles Puigdemont.

Reuters
Spomin na žrtve v Barceloni.

Maša se je pod vodstvom nadškofa Juana Joseja Omella začela okoli desete ure zjutraj. Pred baziliko, kjer se je zbralo več sto ljudi, so bili nameščeni težko oboroženi policisti, okolico pa so varovali še ostrostrelci.

Danes se bo žrtev napadov z minuto molka spomnilo tudi približno 100.000 ljudi na nogometnem stadionu Camp Nou, kjer bo domača Barcelona odigrala otvoritveno tekmo sezone.

Profimedia
Spomin na žrtve v Barceloni.

Preiskava

Preiskovalci so medtem svojo pozornost preusmerili na izginulega islamskega imama Abdelbakija Es Satija, za katerega sumijo, da je radikaliziral veliko mladih v mestu Ripoll, vključno s tistimi, ki so izpeljali teroristična napada.

Imam je sicer stari znanec policije in naj bi nekaj časa preživel v zaporu, kjer je spoznal teroriste, povezane z bombnim napadom na vlak v Madridu marca 2004, v katerem je življenje izgubilo 191 ljudi. Odgovornost za najhujši teroristični napad v Evropi je takrat prevzela teroristična mreža al Kaida.

Španska policija je medtem sporočila, da je v zvezi z napadoma v Barceloni in Cambrilsu, v katerih je bilo ubitih 14 in ranjenih 120 ljudi, locirala še enega storilca. Kakšno vlogo naj bi imel, ni znano. Policijska operacija poteka na severovzhodu province Girona. Varnost je poostrena tudi na špansko-francoski meji.

Profimedia
Spomin na žrtve v Barceloni.

Profimedia
Spomin na žrtve v Barceloni.

STA
Spomin na žrtve v Barceloni

STA
Spomin na žrtve v Barceloni.