Ne pijte vode

Po požaru: v Lokah pri Straži voda ni uporabna

T.L./STA
7. 8. 2017, 16.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Voda v vodnjakih onesnažena, rezultati analiz znan v prihodnjih dneh.

A.P.
Ne, to ni vino, niti malinovec… takšna voda je pritekla iz vodnjaka blizu Krke

V Lokah pri Straži so v petek pristojne opozorili na onesnaženo vodo v vodnjakih ter to povezali z nedavnim požarom v Ekosistemih, poročajo pa tudi o oljnem madežu na Krki. Institut za javno zdravje se je povezal z agencijo za okolje in občino, ki je prebivalce obvestila, da taka voda ni primerna za uporabo. Rezultate analize še pričakujejo.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pojasnili, da so bili o onesnaženi vodi v vodnjaku obveščeni v petek, o čemer so obvestili Agencijo RS za okolje, civilno zaščito ter župana Straže in se tudi povezali z Zdravstvenim inšpektoratom RS. Dogovorili so se, da bo občina prebivalce obvestila o tem, da takšna voda ni primerna za uporabo ne za ljudi, ne za živali, kot tudi ne za zalivanje.

Občina prebivalce obvestila preko facebooka

Občina je prebivalce obvestila prek družabnega omrežja Facebook in danes tudi prek svoje spletne strani. Kot so navedli, jih je agencija za okolje obvestila glede aktivnosti v povezavi s prisotnostjo oljnega madeža na Krki ob lesenem mostu v naselju Loke in po fekalijah smrdečo vodo v vodnjakih v naselju Loke ob reki Krki.

Vzorčevalec iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano iz enote Novo mesto si je ogledal razmere na terenu in ugotovil prisotnost manjšega madeža ob zadržanem materialu pod mostom. Po navodilih agencije za okolje je odvzel vzorec vode za analizo mineralnih olj ter vzorec iz obeh vodnjakov, ki ju bodo analizirali na onesnaževala, ki so bila presežena v izcednih vodah iz območja požara v Ekosistemih, so pojasnili na spletni strani Občine Straža.

Rezultati v prihodnjih dneh

Na agenciji za okolje so pojasnili, da so vzorce odvzeli v petek in da bodo rezultati znani v prihodnjih dneh.

Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je sicer zagorelo v četrtek, 20. julija.

Na izredni seji svetnikov Občine Straža so minuli četrtek predstavili podatke podrobnejših okoljskih analiz. Te kažejo, da so vsa vzorčena živila varna in skladna, zrak ni bil trajno onesnažen, prav tako ne Krka. Problematična pa da je predvsem močno onesnažena izcedna požarna voda.