Afera

Agencija za varno hrano je vedela za milijone oporečnih jajc, a molčala

S.R./STA
7. 8. 2017, 16.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Nemško tožilstvo je danes sprožilo uradno preiskavo perutninskih farm v zvezni deželi Spodnja Saška, ki bi lahko bile vpletene v afero z oporečnimi jajci. Belgijski minister za kmetijstvo Denis Ducarme pa je podvomil v pravilnost odločitve belgijske agencije za varno hrano, da bo glede potencialno škodljivih jajc molčala.

Profimedia

Belgijske oblasti so v soboto priznale, da so že v začetku junija vedele za potencialno s fipronilom kontaminirana jajca, a so glede tega molčale. Belgijska agencija za varno hrano AFSCA je namreč zaradi suma prevare primer predala tožilstvu, od tega trenutka naprej pa morala spoštovati načelo tajnosti.

Po Ducarmovih besedah potek preiskave "ni argument" za prikrivanje informacij. "Varstvo potrošnikov ima prednost," je poudaril.

Na Nizozemskem so v torek iz prodaje umaknili več milijonov jajc, saj so vsebovala človeku škodljivo raven insekticida. Okoli 900.000 takšnih jajc so našli in zasegli tudi v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija.

Sledili so odpoklici v Nemčiji, Belgiji, Švici in na Švedskem. Nizozemska uprava za varno hrano NVWA je minuli teden zaradi škandala zaprla 138 perutninarskih farm, belgijske oblasti pa so danes sporočile, da zaradi potencialne okuženosti z insekticidom milijonom piščancev na Nizozemskem grozi zakol.

Sporna jajca vsebujejo prekomerno količino širokospektralnega insekticida fipronil, ki lahko škoduje jetrom, ščitnici in ledvicam. Insekticid so našli tudi v nekaterih drugih jajcih, vendar ne v količinah, ki bi bile potencialno škodljive človekovemu zdravju.

Zatiranje rdečih pršic

Nemški minister za kmetijstvo Christian Schmidt je belgijske in nizozemske oblasti v soboto pozval, naj raziščejo dogajanje. "Nekdo je očitno deloval s kriminalnim namenom kontaminirati jajca s prepovedanim proizvodom," je dejal za časnik Bild.

Dosedanja preiskava kaže, da naj bi strupeno snov kmetijam prodajalo nizozemsko podjetje Chickenfriend za zatiranje trdovratnega zajedavca - rdečih pršic. Substanco z insekticidom naj bi Chickenfriendu dobavljalo neko belgijsko podjetje, a to še ni potrjeno.

Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so minuli teden pojasnili, da so bili o odpoklicih jajc obveščeni prek evropskega sistema hitrega obveščanja. Prek sistema so tuji kolegi posebej obvestili tiste države, ki so prejele pošiljke spornih jajc, vendar po trenutno razpoložljivih podatkih Slovenije ni med njimi.

Oporečna nizozemska jajca tudi v Franciji in Veliki Britaniji

V Franciji so v dveh obratih našli več paketov nizozemskih jajc, ki vsebujejo insekticid fipronil, je danes sporočilo francosko kmetijsko ministrstvo. Oporečna jajca so po navedbah evropskih in britanskih oblasti prišla tudi na trg Velike Britanije.

Tako so v Franciji v dveh živilskopredelovalnih obratih na srednjem zahodu države odkrili 13 paketov oporečnih jajc. Zaenkrat še ni znano, ali so bila oporečna jajca posredovana v trgovine. Britanska agencija za prehranske standarde FSA pa je potrdila, da preiskuje distribucijo jajc s farm, ki so v središču afere, v Veliki Britaniji. Dodala je, da teh jajc ni veliko in da je tveganje za javno zdravje zelo nizko. Natančnega števila niso navedli, dodali pa so, da gre za 0,0001 odstotka jajc, ki so letno uvožene v Veliko Britanijo. Teh jajc po dosedanjih ugotovitvah FSA sicer ni več na prodajnih policah.