ANALIZA VOD

Je kopanje v dolenjskih rekah varno?

Sabina Gosenca, Dolenjski list
31. 7. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Rezultati analize ustreznosti dolenjskih rek za kopanje so zelo razveseljivi.

Boris Blaić
Eno lepših in bolje urejenih kopališč ob Krki je v Kostanjevici na Krki.

Kot ugotavlja novomeški oddelek Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, je kopanje na urejenih kopališčih v Krki, Kolpi, Temenici in Mirni varno. Enako velja za gramozno jamo Boršt v občini Brežice.

25 stopinj Celzija je imela Krka v spodnjem toku, kar je celo več od temperature Kolpe.

Vzorčenje so opravili na krajih, kjer se ljudje pogosto kopajo, niso pa pokriti z državnim monitoringom, ki ga izvaja Arso. Odvzeli so skupno 30 vzorcev ter opravili terenske, mikrobiološke in kemične analize. V času odvzema vzorcev vod je bil vodostaj rek normalen, vreme stabilno, temperature zraka pa značilne za to obdobje v letu. Temperature vseh pregledanih rečnih vod so bile med približno 17 in 26 stopinjami Celzija, kar je značilno za poletno kopalno obdobje.

Vode iz vseh rek so bile na vseh odvzemnih mestih brez oziroma za reko značilnega vonja, bistre in prosojne do dna, brez neobičajnih posebnosti. Izjema je reka Krka, ki je postajala nizvodno vse bolj rjava zaradi cvetenja kremenastih alg.

Joži Sinur
Tudi v Temenici se kopajo, čeprav od dolenjskih rek velja za najbolj mrzlo.

Krka je tako primerna za kopanje v Soteski (nad jezom), na Brodu, tudi na novomeški Loki, v Mačkovcu, na Otočcu, v Dobravi, Kostanjevici, Karlčah, Podbočju in Velikih Malencah. Tudi meritve, ki jih na Krki v Žužemberku in Straži izvaja Arso, so pokazale, da je največja dolenjske reka primerna za kopanje.

Kolpa, ki velja za eno najbolj čistih rek v Sloveniji, je ob že znanih in priljubljenih kopališčih primerna za kopanje tudi v Križevski vasi in Želebeju.

V skladu z Uredbo o upravljanju kakovosti kopalnih voda so za poletne vodne užitke primerne tudi reka Mirna (kopališče), gramozna jama Boršt in Temenica (kopališče).

Velja pa izpostaviti, da vode iz rek ne smemo uporabljati za pitje ali pripravo hrane. Priporočljivo je tudi prhanje po kopanju z zdravstveno ustrezno pitno vodo. Še posebej je treba biti previden pri skokih v vodo, posebna pozornost pa naj bo usmerjena na male neplavalce in čofotalce, ki jih nikakor ne smemo pustiti same in brez nadzora v bližini rek ali drugih vodnih površin.