Olimpijada gluhih

Naši športniki so dobro pripravljeni

sr
20. 7. 2017, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Slovenska odprava na olimpijado gluhih, ki se bo naslednji teden začela v turškem Samsunu, je v petek zvečer odpotovala na najpomembnejše tekmovanje gluhih športnikov.

Vid Ponikvar/Sportida
Ob košarkarjih na olimpijadi nastopata še teniški igralec Marino Kegl in atlet Tadej Enci.

Slovenija ima na olimpijadi gluhih, ki se je začela 18. julija v Samsunu, predstavnike v treh panogah. Ob košarkarjih bosta nastopila še teniški igralec Marino Kegl in atlet Tadej Enci.

CILJ SO DOBRI REZULTATI

Košarkarska reprezentanca bo igrala brez ključnega igralca Mihe Jakofčiča, ki si je tik pred odhodom strgal ahilovo tetivo. Prestal je operacijo in že okreva.

»V Sloveniji si še vedno prizadevamo, da bi doživljali naše športnike kot vrhunske športnike in da jih prenehajo gledati skozi objektiv invalidnosti. Javnost se morda ne zaveda tega, da naši športniki vlagajo v trenažni proces enako število ur treninga kot športniki neinvalidi,« je na brniškem letališču z dobrimi željami zbrane športnike v Turčijo pospremil Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskega komiteja. »Kot vodja odprave ocenjujem, da so priprave uspele in so gluhi športniki zelo dobro pripravljeni na tekmovanja. Cilj celotne odprave je doseganje dobrih rezultatov,« pa je pred odhodom povedal Robert Žlajpah, predsednik Športne zveze gluhih Slovenije in vodja odprave.

Vid Ponikvar/Sportida
Slovenija je na olimpijadah gluhih doslej osvojila 23 kolajn, šest še v času Jugoslavije, 17 pa med letoma 1993 in 2015.

NAVIJAJMO ZA NAŠE

Slovenske športnike in celotno odpravo sta obiskala tudi Igor Jukič, slovenski veleposlanik v Turčiji, ter Tamara Ikič, atašejka za konzularne zadeve. 

V teku na 400 metrov se bo preizkusil 22-letni Velenjčan Tadej Enci, ki je na zadnjem EP v dvorani zasedel prvo mesto, na prostem prvenstvu stare celine je bil bronast. Marino Kegl, 21-letni tenisač, je tako odšel na svojo drugo olimpijado; leta 2013 je bil deveti. Letos meri višje. Košarkarji bi radi povečali svojo bogato bero uspehov; manjka jim olimpijsko zlato, v letih 2010 in 2005 so prišli do srebra na olimpijadi v Italiji oziroma Avstraliji.