Pozabljeni obrazi

Skriti pred očmi javnosti, ujeti pri novih poslih

mk
20. 7. 2017, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V času, ko se stvari spreminjajo hitro, tako rekoč iz dneva v dan, je tako tudi z medijsko slavo in pozornostjo javnosti, ki jo uživajo posamezniki. Preverili smo, kje so danes nekateri politiki, ki so včasih polnili časopisne naslovnice.

Mediaspeed
S čim se danes ukvarja Katarina Kresal?

Katarina Kresal

Že deset let je minilo od tega, odkar se je takrat povsem nepoznana Katarina Kresal povzpela na čelo nekdaj mogočne LDS. Avgusta 2011 pa je Kresalova, potem ko je KPK pri postopku najema stavbe NPU odkrila znake koruptivnega dejanja, odstopila z ministrskega položaja. Na volitvah istega leta je stranka doživela brodolom, saj se ni uvrstila v parlament. Politična kariera Kresalove se je tako končala, sama pa se danes ukvarja z alternativnim reševanjem različnih vrst (sodnih) sporov.

Gregor Virant

Mediaspeed
Gregor Virant

Dolgo časa je bil eden najvidnejših Janševih političnih kadrov, ki pa je tik pred volitvami oktobra 2011 ustanovil svojo stranko, izjemno neoliberalno usmerjeno Državljansko listo. Stranka, ki je hitro zablestela, je na novih volitvah doživela velik poraz. Virant se je tako poslovil od politike. Tudi danes pa mu ne gre slabo, saj deluje kot svetovalec različnih mednarodnih organizacij. Kot je povedal za Delo, pogreša ministrsko delo, strankarska politika pa ga ne mika več: »Ob misli nanjo me zaboli v želodcu.«

Vika Potočnik

Vito Tofaj
Vika Potočnik

Politični vrhunec je Potočnikova, ki je bila pred tem najprej predsednica Zveze socialistične mladine Slovenije in nato še poslanka stranke LDS, dosegla s svojo izvolitvijo za županjo Ljubljane leta 1997. Uspeha pa danes 60-letna Prlekinja, ki je leta 1989 postala Slovenka leta, ni ponovila leta 2002, ko jo je premagala Danica Simšič. V preteklosti je prebolela raka, ki jo je po njenih besedah z eno nogo že spravil na drugo stran. Zadnjih 10 let opravlja delo direktorice Pionirskega doma, kar jo veseli, saj se rada druži in dela z mladimi.

Sašo Peče

Mediaspeed
Sašo Peče

Pred več kot desetimi leti je bil eden najvidnejših poslancev Jelinčičeve stranke, ki pa je po sporu z njim skupaj s somišljeniki ustanovil svojo stranko Lipa, ki ji ni uspelo doseči vidnejših rezultatov. Pozneje mu tudi v poslovnih vodah ni šlo najbolje. Leta 2014 je razglasil stečaj svojega podjetja, sodišče pa mu je blokiralo račun. Podjetju je po mnenju KPK do lahkega zaslužka pomagal takratni župan Maribora Franc Kangler. Prav lani pa se je Peče pojavil na kongresu Kanglerjeve nove stranke, kjer ni izključil možnosti ponovnega vstopa v politiko.

Gregor Golobič

Mediaspeed
Gregor Golobič

Eden od najbolj spretnih in inteligentnih politikov, ki je bil v devetdesetih desna roka premierja Drnovška, je leta 2013 ustanovil samostojno podjetje. Triinpetdesetletni politik je pred tem doživel klavrno usodo s stranko Zares. Golobič je prepričan, da je bil takratni medijski pogrom zaradi afere Ultra posledica njegovega nasprotovanja gradnji Teša 6, ki je ogrozil interes vplivnih in bogatih lobijev. Na festivalu Fabula je dejal, da svetuje naftnim in drugim podjetjem. Odhod iz politike pa je tudi on označil za odrešitev.

Radovan Žerjav

Mediaspeed
Radovan Žerjav

Od leta 2007 do 2008 je bil minister za promet v Janševi vladi in takrat je poskrbel za uvedbo vinjet. Nato je bil izvoljen za predsednika danes zunajparlamentarne stranke SLS in pozneje opravljal tudi delo ministra za gospodarstvo in razvoj. Iz politike je nato odšel. Kot je dejal, se je, ko je opravljal politične posle, večkrat vprašal, kaj mu je bilo tega treba. Danes je zaposlen v eni največjih energetskih družb v Avstriji, Christof Industries, kjer pokriva območje Balkana. 

Ivo Hvalica

Mediaspeed
Ivo Hvalica

V devetdesetih letih je veljal za drugega človeka Janševe SDS in spretnega ter ostrega govorca. Pred svojim političnim angažmajem pa je vrsto let delal v Gadafijevi Libiji. S štirimi urami neprekinjenega govora v parlamentu tudi drži rekord najdaljšega govora. Po sporu z Janšo so ga, kot prvega vidnega politika SDS, leta 2001 odstranili z vrha stranke ter je tako zapustil politiko. Danes je Hvalica 81-letni upokojenec, ki še vedno spremlja politiko.