Izkoriščanje

Tudi kupci niso vedno zaščiteni

žk
6. 7. 2017, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Čeprav je dejavnost trgovine izjemno široka, so predpisi, ki določajo, kako mora potekati, zelo skopi. Jih trgovci izkoriščajo?

Reuters
Da je le zadoščeno minimalnim pogojem (fotografija je simbolična).

Danes trgovci ubirajo različne pristope, da bi povečali svoj dobiček. Kot smo izvedeli, je uradni razlog za to, da je med rezinami pršuta več folij, ta, da se narezan pršut pač rad sprime. Poleg tega v delikatesah, ki so bolj obiskane, najbolj želeno blago pogosto pripravijo vnaprej in ga ločijo s folijami zato, da strežba poteka hitreje. Obilje nepotrebne embalaže in višji stroški so zgolj stranski učinek.

Pravilnik za trgovce

Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih za trgovino je bil sprejet leta 2009 in ima vsega skupaj 15 členov, ki urejajo področje trgovine, veletrgovine in trgovine na prostem.

Potrošniki, ki omenjene prakse ne odobravajo, lahko svoje nezadovoljstvo javno izrazijo, kaj dosti več pa ne morejo storiti. Na Tržni inšpektorat Republike Slovenije smo naslovili vprašanje: »Ali je trgovcem dovoljeno, da delikatesne izdelke prodajajo bruto za neto?«

Odgovorili so nam, da omenjeno vprašanje ureja Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih za opravljanje trgovinske dejavnosti, ki je bil sprejet na podlagi Zakona o trgovini. Ta v 4. členu določa, da če se prodaja nepakirano blago, ki se tehta, mora imeti prodajni prostor na oddelku, kjer je to blago, tehtnico za tehtanje nepredpakiranega blaga. Če se blago tehta skupaj z embalažo (razen delikatesnega papirja, folije in vrečk), mora imeti tehtnica vključeno funkcijo tariranja, ki mora omogočati, da se pri določitvi cene upošteva le dejanska masa blaga. Če tehtnica nima te funkcije, mora prodajalec maso embalaže odšteti od skupne mase ter pri določitvi cene upoštevati le dejansko maso blaga. 

Lahko bi ravnali drugače 

Da bi se zmanjšala količina tankih plastičnih vrečk v obtoku, bodo morali trgovci te po novem zaračunavati, vendar cena ne bo smela biti višja od nabavne.

Glede na navedeno so torej delikatesni papir, folije in vrečke, ki jih trgovci uporabljajo pri prodaji salam, sira in podobnega, izvzeti iz te določbe in tehtanje skupaj z blagom ne predstavlja kršitve predpisa. Enako pojasnilo smo prejeli od Zveze potrošnikov Slovenije, kjer pa so dodali, da ni nujno, da vsak trgovec omenjene izjeme upošteva. Največ, kar potrošnik lahko stori, je, da ob tehtanju trgovcu izrazi željo, da mu folijo in papir odštejejo od cene.