Vozil pijan

Almir krivdo zvalil na mrtvo Živo

Gabrijel Toplak
6. 7. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Obtoženi je sodišču zatrjeval, da je zapeljal s ceste, ker ga je dekle, ki je sedelo na zadnjih sedežih avtomobila, nenadoma prijelo za roko.

Arhiv Svet24
Obtoženi očitanega kaznivega dejanja ni priznal.

Povzročitelj prometne nesreče, ki se je zgodila v ponedeljek, 11. avgusta, pred tremi leti na Ptujski cesti, ko je v popoldanski prometni konici na tej mariborski vpadnici nenadoma silovito počilo, bo moral za dve leti in dva meseca v zapor. Na višjem sodišču mu namreč ni uspelo s pritožbo.

Tožilstvo za višjo kazen

Pri odcepu za hitro cesto skozi Maribor je Musić zapeljal čez robnik, ki ločuje vozišči, nato pa trčil v steber, na katerega so pritrjene razvrščevalne prometne table.

Almir Musić, sicer bosanski nogometni reprezentant, je vozil pijan, v prometni nesreči pa je umrla njegova 24-letna znanka, se je glasila ugotovitev mariborskega okrožnega sodišča decembra lani, ko ga je obsodilo na zaporno kazen. A z izrečeno sodbo se nikakor ni strinjal. Poleg višjega sodišča se je Musić pritožil še zoper tožilstvo, ki je na tem sodišču ugovarjalo odločitvi okrožnega sodišča glede višine kazni. Tokrat je predlagalo, da bi bila zanj najbolj pravična kazen tri leta in trije meseci zapora. In ker mu ni uspelo v nobenem postopku, je izrečena kazen okrožnega sodišča postala pravnomočna, zato bo moral na prestajanje zaporne kazni.

Krivdo valil na umrlo

Musić, ki ga je zagovarjal odvetnik Jernej Kokalj, je krivdo ves čas zanikal in odgovornost za nesrečo na sojenju valil na umrlo. V svoj zagovor je dejal, da je s ceste zapeljal zato, ker ga je dekle, ki je sedelo na zadnjih sedežih avtomobila, nenadoma prijelo za roko. Šel je še dlje. Trdil je celo, da je pokojna, ki je imela sicer v času nesreče v krvi izjemno majhno vsebnost alkohola, poleg alkohola uživala droge, česar pa priče na sojenju niso potrdile.

Tožilec izbrisal očitek

Zdravnik Milan Krajnc je v izvedenskem mnenju zapisal, da je bil Musić absolutno nesposoben za vožnjo. V organizmu je imel med 1,32 in 1,52 promila alkohola.

Prav slednje – da nesreče ni povzročil samo pijan, ampak tudi pod vplivom psihoaktivnih snovi – je sprva tožilec Simon Grahornik trdil za Musića. A je moral trditev pozneje izbrisati iz obtožnega akta. Izvedenec psihiatrične stroke Mladen Vrabič je na vprašanja, ali je obtoženi psihoaktivna sredstva, ki so jih našli pri analizi krvi, zaužil pred nesrečo ali po njej, ko je bil zaradi hudih poškodb na zdravljenju v bolnišnici, odgovoril, da so bila tovrstna zdravila vnesena po nesreči. Je pa imel obtoženi v organizmu med 1,32 in 1,52 promila alkohola in zdravnik Milan Krajnc je v izvedenskem mnenju zapisal, da je bil absolutno nesposoben za vožnjo. In ker je v nesreči umrla 24-letna Živa B., je tožilstvo Musića obremenilo kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu. Za to kaznivo dejanje je zagrožena kazen do dvanajst let zapora.