Zaskrbljujoče

Alkohol že med mladimi

Janja Ambrožič
2. 7. 2017, 18.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Zaradi alkohola v Sloveniji vsakih 11 ur umre ena oseba, ob tem v statistiki izrazito izstopajo moški. Skrb vzbujajoče so tudi navade mladih.

Ahiv Svet24
Alkohol je velik problem, pogosto tudi med mladimi.

Število smrti zaradi alkohola v Sloveniji upada, a je še vedno visoko nad mednarodnim povprečjem. V letu 2015 je zaradi bolezni in stanj, ki so dokazano posledica škodljive uporabe alkohola, vsakih 11 ur umrla vsaj ena oseba; 80 odstotkov od teh bilo je moških, polovica je bila mlajša od 65 let.

Najpogostejši vzrok alkoholu neposredno pripisljivih smrti je bila alkoholna bolezen jeter, zaradi katere je umrla polovica ljudi, tretjina pa zaradi duševnih in vedenjskih motenj zaradi uživanja alkohola, oba najpogostejša vzroka smrti sta skupaj predstavljala 86 odstotkov vseh vzrokov smrti, ki so bili alkoholu neposredno pripisljivi.

Po umrljivosti zaradi tovrstnih vzrokov se Slovenija uvršča na šesto mesto med državami EU, za Litvo, Latvijo, Madžarsko, Romunijo in Estonijo.

MAJHEN PREMIK

»Morda je le slutiti malenkosten premik na boljše v smislu zmanjševanja problematike glede na stanje pred petimi ali desetimi leti, vendar je problemov z alkoholizmom še vedno preveč,« ocenjuje Boštjan Gorjup, specialist interne medicine in gastroenterologije iz Splošne bolnišnice Novo mesto.

»Bolj ogrožene skupine so ljudje s slabšim socialno-ekonomskim položajem. Mladi redko prihajajo v naše ambulante, saj se bolezen razvija postopno in se manifestira navadno šele po več letih prekomernega uživanja alkohola v srednjih letih ali še kasneje,« pove.

ALKOHOL MED MLADIMI

Pediatrinja Kristina Lovšin Salmič iz šolskega dispanzerja ZD Krško glede uživanja alkohola med mladimi izpostavlja raziskavo, ki jo opravlja SZO na vsake štiri leta (zadnja je iz leta 2014): »V splošnem je v Evropi število otrok, ki redno tedensko uživajo alkoholne pijače, najbolj poraslo med 13. in 15. letom starosti.«

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da bi smrti lahko preprečili že s pitjem alkohola v mejah relativno manj tveganega pitja in/ali z vzdrževanjem abstinence.

V Sloveniji vsaj enkrat tedensko alkoholne pijače uživa 10 odstotkov fantov in štirje odstotki deklet, starih 13 let, kar nas uvršča na 11. mesto v Evropi, ter 18 odstotkov fantov in desetina deklet, starih 15 let, kar pomeni 17. mesto. Opitost ob dveh ali več priložnostih pri 13-letnikih dosega 17. mesto v EU, pri 15-letnikih pa poskoči na 8. mesto, s 33 odstotki pri fantih in 28 odstotki pri dekletih.

Izsledki raziskav kažejo, da so razlogi, zaradi katerih mladi posegajo po alkoholnih pijačah, številni: način zabave in sprostitve, večja komunikativnost, lažje navezovanje stikov, večja samozavest oziroma boljša samopodoba, doživljanje sreče, občutek boljše sprejetosti med starejšimi sovrstniki, poistovetenje s svojimi vzorniki in podobno.