Kmetica leta

Kmetija brez ženske roke težko uspešno živi

Mojca Žnidaršič
17. 6. 2017, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

»Je čas, ko se skupaj dobimo, se poveselimo in prijateljstvo krepimo. Vsak dan je lahko lep, včasih tega ni, vse se nam čudno zdi. Zato pa le skupaj stopimo in lep dan si spet naredimo.«

Mojca Žnidaršič
Bivša in aktualna kmetica leta – Lea Babič in Jelka Krivec (desno)

Tako je v verzu, ki je krasil vabilo na tradicionalno srečanje pri aktualni kmetici leta, zapisala dolgoletna predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule. In tako je tudi bilo v Šentjuriju na Dolenjskem, od koder prihaja kmetica leta Jelka Krivec, vsestranska ženska z velikim srcem in mehko dušo, ki vedno znova dokazuje, da se z dobro voljo premikajo gore.

Mojca Žnidaršič
Ponosna Jelkina družina (z leve): hči Barbara, sin Tomaž, Barbarin partner Aljoša Knep, mož Ciril in vnuček Alex; Tomaževa partnerica Samantha Metelko pa je bila to dopoldne v službi.

Za prijetno vzdušje na kmetiji Krivčevih so poleg domačih poskrbele članice Društva kmečkih žena Mirna Peč, ki so pripravile bogat kulturni program in še bogatejšo gostijo za udeleženke srečanja, ki so prišle z različnih koncev Slovenije, in druge goste.

Mojca Žnidaršič
Vabilu na srečanje se je rade volje odzvala tudi Saša Pavček.

Mojca Žnidaršič
Tradicionalno druženje slovenskih kmetic je vedno veselo in prijetno.

PONOSNA NA NAZIV

Jelka Krivec je dejala, da se je zelo veselila tega srečanja, pridobljeni naziv kmetice leta pa nosi ponosno; pomeni ji zahvalo za nazaj in spodbudo za naprej. »Trenutno nam na kmetiji družbo dela 25 pitancev, dva pujska, nekaj kokoši in psička Živa. Imamo šest hektarov zemlje in štiri hektare gozda, za obdelavo pa skrbimo vsi – jaz in mož Ciril, sin Tomaž in hčerka Barbara ter njuna partnerja. V največje veselje pa mi je vnuček Alex,« je povedala Jelka, ki je poleg tega aktivna v kar treh društvih.

Mojca Žnidaršič
Minister Dejan Židan si je najprej ogledal hlev.

»Čebele so znane po svoji marljivosti in tem, da njihovo življenje ni enostavno. Podobno je pri slovenskih kmeticah,« je udeleženkam srečanja na dušo popihal minister Židan.

Kmetico leta je obiskal tudi kmetijski minister Dejan Židan. »Kmečke ženske so opora slovenskemu kmetijstvu in podeželju. Imajo težko življenje, a tudi marsikatere lepe trenutke, tudi znotraj svoje zveze, ki jo zelo uspešno že dolga leta vodi Irena Ule,« je dejal minister in poudaril, da je še posebej vesel, da je na obisku v občini, ki ima v svojem grbu čebelo. »Slovenci smo najboljši čebelarski narod, vsak 200. Slovenec je čebelar, vsaka tretja žlica hrane pa je odvisna od čebele in opraševalcev,« je še izpostavil Židan.