Ni se premikal

Jokajočega otroka so rešili gasilci

Gabrijel Toplak
17. 6. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Gasilci so na toyota yarisu zlomili najmanjšo šipo, ki je tik ob večjem steklu na zadnjih vratih, in še majhnega otroka že po nekaj minutah vrnili v objem njegove mamice.

Osebni arhiv
Boris Keršič ima za seboj že tri reševanja otrok iz zaklenjenih vozil.

Sredina poznopopoldanska intervencija mariborskih poklicnih gasilcev se je sicer končala brez hujših posledic, a kaj hitro lahko bi bilo drugače. Po telefonu so bili obveščeni, da je na parkirišču v Ulici talcev na zadnjem sedežu v zaklenjenem osebnem vozilu ostal otrok.

Ključ na sedežu

Gabrijel Toplak
Naprava za lomljenje stekla je velika kot človeška dlan.

Poklicni gasilec Gasilske brigade Maribor in vodja skupine Boris Keršič je za Svet24 povedal, da je ob njihovem prihodu ob avtomobilu stala mlajša ženska, ki jim je dejala, da se je vozilo zaklenilo samo. »V hipu smo se morali odločiti za možnost, kako čim prej priti do otroka, ki je bil v tako imenovani jajčki. Že jokajoč in vznemirjen se ni premikal, saj je bil privezan ob sedež, zato smo vozilo lahko odprli z lomljenjem najmanjše šipe na nasprotni strani zadnjih vrat, kjer otrok ni bil v nevarnosti. Že po dveh ali največ treh minutah smo ga rešili in mu podarili medvedka Gasilske brigade Maribor, ki ga imamo pripravljenega za takšne priložnosti,« je pojasnil Keršič in dodal, da se je malček »gasilskega« medvedka nadvse razveselil ter se precej hitro umiril. Otrokova mama, ki je tudi poklicala gasilce, jim je pojasnila, da je odložila ključe na sovoznikov sedež avtomobila in začela otroka varno nameščati v njegov sedež. »Zaprla je zadnja vrata in avtomobil se je kar zaklenil,« je povzel njene besede Keršič, za katerega je bila ta intervencija reševanja otroka iz vozila že tretja po vrsti.

Gabrijel Toplak
Parkirišče v Ulici talcev se nahaja pod Titovo cesto.

Brez velikega hrupa

Na intervencijo so se odpravili štirje gasilci Gasilske brigade Maribor, eden od njih se je »zapletel« v pogovor z otrokom in njegovo mamo. »Trudimo se, da pritegnemo tudi otrokovo pozornost in njegov pogled umaknemo od strani, kjer bomo lomili steklo. Gre za rahel pok, ki avtomobilsko šipo zdrobi na povsem majhne koščke, in otroka ne želimo prestrašiti,« je intervencijo s srečnim koncem opisal Keršič.