Festival

Anja Mrhar, princesa s cvičkom v srcu

Mirjana Martinovič
20. 5. 2017, 07.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Dežela kozolcev v Šentrupertu je pred dnevi gostila festival Cviček v srcu, ki ga je pripravila Anja Mrhar, 18. cvičkova princesa.

Janja Amrbrožič
Anja Mrhar in Luka Bregar

Cviček v srcu je bil dobrodelni dogodek, ki ga je spretno povezoval Luka Bregar, dogajanje pa se je vrtelo okoli dolenjskih vin, ki so jih predstavljala okoliška vinogradniška društva, in kulinarike, zabavni del druženja pa je predstavljal bogat program – od lutkovne predstave za otroke, kmečkih iger do izdelovanja košar, cvičkovega mila, nastopilo je več pevskih in glasbenih zasedb, tudi gledališka skupina.

»Prišli smo, ker nam je tu v Deželi kozolcev všeč. Vedeli smo, da bo program za otroke, hkrati pa bomo s tem, ko bomo nekaj pojedli in popili, nekomu še pomagali,« je dejala ena od mamic, ko je svoji hčerki pospremila pod kozolec, kjer so se sevniški lutkarji pripravljali, da bodo zaigrali Tri prašičke.

Na festivalu so zbrali več kot dva tisoč evrov. 

ZA TERAPIJE

Kot je bilo že zapisano, je imel festival dobrodelen namen, kajti obiskovalci so za pet evrov lahko kupili kozarce, s katerimi so na stojnicah pokušali vina, na voljo so bili tudi kuponi za hrano, ki je bila pripravljena na temo Dolenjska in cviček. Celoten izkupiček prireditve so namenili deklici s cerebralno paralizo z območja trebanjske občine. »Družina je v finančni stiski. Mamica je ostala s hčerko doma, v službi je samo oče. Družina si žal plačljivih terapij, ki bi jih deklica potrebovala, ne more privoščiti. Res so prisrčni in zaslužijo si tako pomoč,« je za Dolenjski list dejala Mrharjeva.

Na koncu je bila gostiteljica zelo zadovoljna, prišlo je kar veliko ljudi, v sklopu prireditve pa so zbrali več kot 2000 evrov. »Akcija se še nadaljuje, degustacijske kozarce z logotipom 'cvicek v srcu', ki so še ostali, bomo prodali in tudi ta denar namenili deklici,« je pojasnila.

IZTEKA SE JI MANDAT

Mrharjeva bo konec meseca krono predala novi cvičkovi princesi, svoje enoletno delo pa je na kratko komentirala z besedami: »Že v prvem govoru sem povedala, da bom od sebe dala maksimum, takrat sem rekla 200 odstotkov, danes pa pravim, da tudi če sem dala le polovico, torej 100 odstotkov, sem veliko naredila. Delala sem, kolikor sem zmogla, v to funkcijo sem vložila veliko časa in energije, a delala sem z veseljem, zato ni bilo težav. Svoji naslednici lahko rečem le to, da naj krono nosi s ponosom, a preprosto.«