Incident

Spet napenjanje mišic v Piranskem zalivu

M.K./STA
19. 5. 2017, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V Piranskem zalivu je prejšnji teden prišlo do incidenta in merjenja mišic med slovenskimi in hrvaškimi policisti.

Wikipedia
Hrvaški policisti so s svojim čolnom z agresivnim manevrom izrinili čoln slovenske policije P66, ki so pripluli, da bi zaščititi slovenske ribiče.

Slovenski policisti so skušali zaščititi slovensko ribiško barko, ki je lovila približno v sredini zaliva, hrvaški policisti pa so jih pregnali. Pri tem so vpluli tudi v slovensko teritorialno morje, piše Dnevnik.

Kot opisuje časnik, je 11. maja sredi Piranskega zaliva koprski ribič Elvin Sabadin lovil s svojo barko Deklica. Glede na zemljevid z označenim položajem barke je lovil nekaj čez sredinsko črto v Piranskem zalivu, ki jo ima Hrvaška za edino merodajno mejo, čeprav jo mora arbitraža še določiti.

"Lovili smo na območju, na katerem smo doslej vedno lahko. K nam je priplula hrvaška policija in nas opozorila, da smo v hrvaških vodah in da moramo nazaj proti Piranu. Hrvaška čolna, eden od njiju je bil precej velik, sta se tako postavila ob našo barko, da nismo imeli druge možnosti, kot da obrnemo proti Piranu," je za Dnevnik v četrtek pojasnil Sabadin.

Agresiven manever

Zatem so na območje pripluli slovenski policisti, ki so opozorili hrvaške, da so v slovenskih teritorialnih vodah, a so Hrvati izvedli agresiven manever proti slovenskemu čolnu P-66 in ga začeli izrivati, opisuje Dnevnik. Na generalni policijki upravi so časniku pojasnili, da do trka ni prišlo in zatorej tudi ni bil nihče poškodovan.

"Posadka slovenskega plovila je opozorila plovili hrvaške policije, da se nahajata v območju nadzora slovenske policije. Po tem sta hrvaški plovili zapustili območje," so sporočili Dnevniku.

Hrvati z dvema policijskima čolnoma in preganjajo slovenske ribiče

Časnik še navaja, da so v zadnjem času na območju hrvaški policisti vsakodnevno prisotni vsaj z dvema policijskima čolnoma in preganjajo slovenske ribiče. Neimenovani sogovornik je Dnevniku opisal, da se to dogaja, odkar je prišla informacija, da bo arbitražno sodišče objavilo svojo odločitev o poteku meje med državama v prihodnjih mesecih.

Ker Hrvaška napoveduje, da ne bo spoštovala te odločitve, omenjenega sogovornika skrbi, da se bo stanje za slovenske ribiče na območju le še poslabšalo.

Bo sledila protestna nota?

Policisti so o incidentu obvestili zunanje ministrstvo, v četrtek tudi uradno. Na zunanjem ministrstvu pa so napovedali, da bodo "ukrepali v skladu s svojimi pristojnostmi", navaja Dnevnik in meni, da bo najverjetneje v Zagreb romala protestna nota. Zadnjo je Slovenija v Zagreb poslala pred mesecem dni zaradi širjenja hrvaškega školjčišča v Piranskem zalivu.

Na zunanjem ministrstvu so sicer opozorili še na 10. člen arbitražnega sporazuma, da sta se obe državi dolžni vzdržati dejanj, ki bi zaostrili spor ali ogrozili delo arbitražnega sodišča.

Hrvaška zavrača arbitražni sporazum

Hrvaška sicer vztraja, da arbitražni sporazum zanjo ne velja več zaradi kompromitacije procesa s pogovori med slovenskima arbitrom in agentko, ki so na dan prišli poleti 2015. Arbitražno sodišče je po drugi strani konec julija lani odločilo, da je Slovenija sicer kršila arbitražni sporazum, da pa te kršitve niso takšne, da bi Hrvaška lahko izstopila iz sporazuma in da sodišče ne bi moglo sprejeti končne razsodbe.