PREDVOLILNI MANEVRI

Tomičeva in Mesec se spogledujeta z drugimi strankami

lt
29. 4. 2017, 08.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Han naj bi Meseca in Tomičevo vabil v vrste Socialnih demokratov. To sicer zanika, a se sprašuje, ali takšna informacija morda ni prišla na plan zaradi težav v koaliciji Združena levica.

STA
Luka Mesec, Violeta Tomič in Matjaž Han

Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da se je poslanka ZL Violeta Tomić na Stranki za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) hvalila, da ima novega snubca. To naj bi bil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, ki da naj bi v svoje vrste vabil njo in njenega kolega Luko Mesca.

»V Socialnih demokratih so dobrodošli vsi, ki sprejemajo njihove vrednote, vendar me je ta informacija zdaj malce presenetila. Zagotovo jih nisem vabil, morda pa imata onadva v svoji stranki kakšne težave, s čimer pa sicer nisem seznanjen,« nam je Han pojasnil preko telefona.

Težave v nesojeni koaliciji

Tako Tomićeva kot Mesec poskušata vsak svojo stranko prepričati, da ostajata njena najvidnejša člana in da sta prav onadva tista, ki združujeta koalicijo ZL v enotno stranko. Prva pri tem nima pretiranih težav, saj je njen glavni konkurent Matjaž Hanžek že pred časom napovedal umik iz politike. Več težav ima Mesec, ki se v tem mandatu ni zganil kaj več od postavljanja poslanskih vprašanj. Po naših informacijah ga zdaj na stranski tir postavljajo tisti, ki so ga svojčas prepričali, naj potopi kongres Iniciative za demokratični socializem (IDS) 9. aprila lani. Kot smo poročali, članstvo stranke tedaj ni glasovalo, kot si je to zamislil njen vrh, zato je ta razpustil že konstituiran volilni kongres iz razloga nesklepčnosti. V političnih strankah je kongres sicer najvišji odločevalski organ, ko je enkrat konstituiran, namreč članstvo neposredno odloča na volitvah predstavnikov in v vsebinskih odločitvah stranke.

Po terenu brez žegna stranke

Mesec naj bi zdaj mrzlično poskušal nabrati nove podpornike, tudi z akcijami na terenu, ki da jih izvaja mimo stranke IDS. Pri tem ima težave, saj mora po Sloveniji capljati v senci Tomičeve. Pri združevanju TRS in IDS, ostali članici Demokratična stranka dela in 4. skupina sta bili iz tega procesa že davno izrinjeni, naj bi zdaj imela največ besede Tomičeva na strani TRS, v imenu IDS pa sta glavna pogajalca Matej Kolenc in Sašo Slaček.