OZADJE

Cerarjev svetovalec povezan z izraelskim orožarskim lobijem

Matej Klarič
28. 4. 2017, 19.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Preverjali smo kakšen vpliv imajo lahko povezave svetovalca našega premierja Cerarja z izraelskim orožarskim lobijem na orožarske posle Slovenije in kaj to prinaša s seboj. Že v preteklosti so namreč v Sloveniji odmevale številne koruptivne zgodbe povezane z nakupi orožja.

Bobo
Kakšna bo končna cena Eisinovega svetovanja Cerarju? So v ozadju tudi interesi izraelskega orožarskega lobija, ki želi služiti s povečanim obrambnim proračunom Slovenije?

Poslanca skoraj ubili

Kot v knjigi Prevarana Slovenija zapiše Šurc, je bilo raziskovanje trgovine z orožjem v preteklosti tudi smrtno nevarno. Spomladi 1999 je poslanec Drnovškove LDS ustanovil novo preiskovalno komisijo za trgovino z orožjem: »Ker se je dokopala do podobnih ugotovitev kot skupina OVS leta 1994, je povzročila hudo jezo Janševih privržencev … Drnovšek pa je godrnjal, naj vendar že čim prej konča to preiskavo. Mogetu so grozili, hoteli so ga celo ubiti, vendar so mu 'le' zlomili hrbtenico… Poleti 1999 je Mogeta na otoku Pag namerno povozil motorni čoln in mu zlomil hrbtenico. Dva storilca je hrvaška policija le denarno kaznovala, slovenski organi pregona pa niso sprožili preiskave.«

Pred nekaj tedni je bil v Sloveniji na obisku nekdanji južnoafriški politik Andre Feinstein, ki se že vrsto let ukvarja s preučevanjem svetovnih orožarskih poslov in je ustanovitelj protikorupcijske organizacije London Corruption Watch.

Za nacionalni radio je dejal, da je bil začuden, ko je izvedel, da je Cerarjev svetovalec Izraelec Eisin Asaf. »Zakaj naj bi izraelski politični svetovalec delal v Sloveniji? Zanimiva odločitev slovenskega premierja, da je izbral Izraelca, ki ima ozadje v obrambni industriji.« Asaf je namreč pred desetletjem delal za orožarsko podjetje IMI kot vodja odnosov z javnostmi. V enem izmed izraelskih orožarskih velikanov IAI so kriminalisti zaradi suma koruptivnih poslov pred kratkim pridržali 13 oseb. »Kamorkoli smo pogledali, smo našli elemente korupcije,« je ob tem dejal tiskovni predstavnik izraelske policije Meirav Lapidot.

Kot nam je povedal poznavalec s tega področja, ki je raje želel ostati neimenovan, ni naključje, da je Asaf postal Cerarjev svetovalec: »Prav tako ni naključno, da je to postal v času, ko ZDA pritiska na članice Nata, naj povečajo obrambni proračun.« Že dolgo časa namreč ZDA želijo, da države povečajo izdatke za obrambo na dva odstotka BDP. To so bile tudi naše zaveze zvezi Nato, čeprav so v času referenduma o vstopu v to organizacijo isti strokovnjaki zagotavljali, da temu ne bo tako. »Kot se spomnim, so republikanci med vladavino Busha mlajšega pritiskali tudi na Slovenijo, naj več denarja nameni za vojsko, vsaj do dveh odstotkov. Bil sem zraven, ko je namestnik ameriškega obrambnega ministra, znameniti neokonservativec Paul Wolfowitz gnjavil našega ministra Antona Grizolda, da Slovenija to mora storiti, saj je glede na BDP bogatejša od vseh drugih vzhodnoevropskih članic Nata,« nam je dejal poznavalec. In prav k povečevanju sredstev za od 20 do 30 milijonov evrov letno se je zavezala naša vlada. Fenstein v tem vidi veliko priložnost za korupcijo.

sta
Rudolf Moge je konec devetdesetih vodil preiskavo o trgovini z orožjem in to skoraj plačal z življenjem.

Tradicija nakupovanja izraelskega orožja

Kot pravi poznavalec, so nas že takrat Američani silili k nakupom ameriškega ali izraelskega orožja: »Temu pravijo 'operabilna kompatibilnost'. Torej če kupuješ orožje, kupuj naše ali izraelsko.« Spomni tudi na dolgo tradicijo Slovenije pri kupovanju izraelskega orožja, ki se ni vedno izkazalo za ravno najbolj smotrn nakup. »Začelo se je že z velikim prijateljstvom med Kučanom in Perezom. Sledili so tudi Kacinovi nakupi havbic, ki so sicer izdelane za puščavo, ko pa so jih postavil na trdna tla na Počku, so tako odskočile, da so ubile vojaka,« je dejal poznavalec.

Podkupnine stalna zgodba

Izraelski svetovalec

Asaf ima ozadje v vplivni izraelski obrambni industriji. Svetuje številnim vplivnim politikom; srbskemu predsedniku Vučiću, albanskemu premierju Rami, romunskemu predsedniku socialnih demokratov Dragneaju. Svetoval je tudi takratni premierki Bratuškovi, ki je ob njegovih nasvetih pred preteklimi volitvami odločneje napadla Cerarja.

Feinstein meni, da se v orožarski industriji zgodi 40 odstotkov korupcije v vsej svetovni trgovini. V 17 letih preiskovanja orožarskih poslov še ni naletel na primer, kjer ne bi bila vključena korupcija. Tudi prej omenjeni poznavalec je dejal, da pri nas ni nič drugače: »Kasiranje podkupnin oziroma provizij je stalna zgodba, ki gre zraven. Tu ni računov, nič ni zabeleženega, le kuverta na skrivnem sestanku. To so mi pravili sami trgovci z orožjem.« Zato je toliko težje ugotoviti kraj, čas in mesto kriminalne aktivnosti. Pravi, da je bilo podobno tudi pri Patrii: »Kjer so se naši malo zafrknili. Riedlu in druščini se je pri prenašanju denarja mudilo in so premalo pazili. Tudi pri Patrji brez izraelskega orožja ni šlo. Želeli so kupiti nadgradnje za Patrie (Elbit), vendar se jim je zaradi korupcije vse podrlo.« Kako potemtakem sploh razkrinkati tovrstne zadeve? »To je težko, ni pa nemogoče. Od vlade oziroma obrambnega ministra je treba vedno znova zahtevati, da transparentno prikažejo vse nakupe in objavijo cene teh nakupov.« Kar pa je težko, če se vlada, kot pri poslu z ograjami, skriva za oznakami tajnosti.

Profimedia
Feinstein, ki že dolgo preučuje orožarske posle, meni, da je povečan obrambni proračun naše države velika priložnost za povečanje korupcije pri nas.

Skopi odgovori

O Asafu smo se pogovarjali tudi z osebo, ki ga je osebno spoznala in je prav tako raje ostala anonimna. Kot je dejala, je njegov vtis, da se Asaf nekoliko precenjuje. Izvedeli pa smo tudi, kar še ni bilo omenjeno v domačih medijih, da svetuje albanskemu premierju Ediju Rami in tudi vodji socialdemokratske stranke Liviuju Dragneaju, ki mu sodijo zaradi zlorabe položaja. Spomnimo, da so mu prav zaradi zakona, s katerim so ga želelil zaščititi pred pregonom, februarja izbruhnili množični protesti v Romuniji.

Glede sodelovanja Asafa s Cerarjevo vlado smo vprašanja o tem naslovili na kabinet premierja. Tam so nam v skopem odgovoru povedali samo to, da kabinet nima sklenjene pogodbe z omenjenim svetovalcem in da naj se obrnemo na stranko SMC. Na stranki so nam potrdili, kar smo že vedeli prej, da ima Asaf sklenjeno pogodbo o sodelovanju z Arihovo agencijo in da stranki poleg številnih drugih domačih in tujih strokovnjakov svetuje na področju komuniciranja. Zavrnili so trditev, da naj bi od stranke dobival znesek v višini 40 tisoč evrov. Koliko dejansko dobiva, pa niso želeli razkriti. Izrecno niso zanikali niti naših informacij, da naj bi del sredstev prejemal celo iz HSE. Prav tako nismo izvedeli, kaj si mislijo o njegovih povezavah z orožarskim lobijem in kako nameravajo preprečevati kolizijo interesov, ki bi lahko nastala zaradi njegovih povezav. Tudi glede morebitnih politik boja pri preprečevanju korupcije pri orožarskih poslih nam niso podali odgovora.