Bistrica ob Dravi

Grozljiva najdba: V vreči v potoku je našel še krvave kužke

Urban Klančnik
12. 4. 2017, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kljub povečanim kaznim za mučenje živali se žal še zmeraj dogajajo stvari, zaradi katerih nam kar zaledeni kri. Ena takšnih se je zgodila v Bistrici ob Dravi.

Arhiv bralca
Kužke je storilec pretepel do smrti in jih nato v vreči odvrgel v potok.
Zdravih živali se ne sme evtanazirati. Če pa je to potrebno, to lahko naredi samo veterinar ali primerna organizacija.

Z uredništvom Svet24 je kontaktiral bralec, ki nam je sporočil, da je v potoku Mlinščica v Bistrici ob Dravi našel vrečo s tremi mrtvimi pasjimi mladički. Sporočil nam je, da so bili psički krvavi, in kot kaže ubiti, preden jih je storilec odvrgel v potok. »Hotel sem odstraniti vrečo, ki se je zataknila pod mostom, kjer se pogosto zbirajo odpadki, ki jih ljudje odvržejo v potok, in šele takrat ugotovil, da je vreča polna. Ko sem jo zvlekel na suho, sem videl tri črne mladičke. Ne morem reči, katere pasme so. Bili so krvavi, verjetno jih je nekdo potolkel s topim predmetom, nato pa odvrgel v potok.« V preteklosti so v potoku že našli mrtve mačke v vrečah in celo ostanke kur, ki jih je očitno nekdo zaklal ter drobovino, kremplje in glave odvrgel v potok. Naš sogovornik nam je tudi povedal, da so našli ubite kače in celo škatle s slepci. »Nekdo jih je pobil iz čiste zlobe, saj je šlo za gože, ki človeku niso nevarni. Slepec pa tako ali tako ne more nikomur ničesar storiti,« je bil ogorčen naš bralec, ki ni želel biti imenovan, saj se boji, da bi se lahko storilec nad njim maščeval.

Nadzor 

Čeprav storilce v takšnih primerih lahko čaka velika denarna in tudi zaporna kazen, pa je iskanje storilcev izjemno oteženo. Mnogi svojih psov nimajo prijavljenih ali čipiranih, kar navadno pomeni, da tudi niso cepljeni, in če veterinarska služba ugotovi, da žival nima nič od tega, lastnika čaka denarna kazen. Zato mnogi mladičke raje ubijejo. Vendar pa so kazni v primerjavi s stroški cepljenja ali sterilizacije precej višji, in kot smo že omenili, storilec lahko pristane za zapahi. Cene se sicer razlikujejo, vendar se v glavnem vrtijo okoli 30 evrov za cepljenje in od 100 do 230 evrov za sterilizacijo, cena pa je odvisna od teže psičke. Storilce takšnih dejanj je sicer izjemno težko najti, a ne nemogoče. Če bi nekdo vedel, da je bila v okolici psička od nekoga breja, potem bi morda lahko našli storilca, ali če bi kdo pripeljal psičko k veterinarju zaradi mastitisa, ki je pogost, ko lastniki ubijejo mladičke, ko se skotijo.

arhiv bralca
Nesrečne psičke je našel sprehajalec pod mostom v potoku Mlinščica.

Neregistrirani psi

Psička, ki je skotila mladičke, ki so končali v potoku, najverjetneje ni čipirana in registrirana. Mnogim lastnikom se ne zdi vredno čipirati svojih ljubljenčkov zaradi denarja, a treba je poudariti, da to lastnik lahko stori tudi pozneje. »Nekateri lastniki pripeljejo do veterinarja neregistrirane pse in jih potem veterinar tam čipira ter registrira. V tem primeru bo lastnik plačal samo okoli 31 evrov za čipiranje, in to je to. Če ga ujame inšpekcija, lahko stroški kazni narastejo tudi do več tisoč evrov. Seveda mora biti pes tudi cepljen, zaradi lastnega zdravja in ne nazadnje zdravja lastnikov,« nam je povedal Aldo Goran Ninovski iz združenja za nadzor odgovornega lastništva živali Slovenije Nadzorniki živali. »Ljudje se ne zavedajo tega, da je lastnik psice tudi lastnik mladičev. Če psica ni registrirana in skoti mladičke, bodo njihovi bodoči lastniki, pa tudi lastnik psice, imeli velike težave,« je še povedal Goran. »Novi lastnik mladega psa ga namreč prinese k veterinarju, da bi ga cepil, a ni nobenega podatka o materi. Če podatka o materi ni, potem pride do inšpekcijskega nadzora in inšpektor bo skoraj gotovo izsledil lastnika psičke.«

Zdrava pamet 

Društva po vsej Sloveniji nenehno opozarjajo ljudi, da naj registrirajo svoje ljubljenčke in da če ne želijo imeti mladičkov, le te sterilizirajo ali kastrirajo, da ne bi prihajalo do takšnih gnusnih dejanj. In predvsem naj premislijo, ali si res želijo hišnega ljubljenčka in ali so zanj sploh sposobni skrbeti. Pes premore tako rekoč neskončno ljubezen do svojega lastnika in v zameno pravzaprav ne potrebuje veliko, samo da se mu je nekaj vrne.