Nevarnost zmrzali

Modeli vremenoslovcev napovedujejo neobičajne ohladitve v Evropi

M.K.
12. 4. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tako modeli GFS (Sistem globalnega napovedovanja vremena) kot ECMWF (Evropski center za srednjeročno napoved vremena) kažejo, da v Evropi lahko pričakujemo dve za ta letni čas neobičajno izraziti ohladitvi, prvo že prihodnji teden.

watchers.news/TropicalTidbits
Takšna ohladitev se napoveduje za 17. in 18. april.

Če se bodo takšne napovedi vremenoslovcev res uresničile, bodo posledice temperatur globoko pod lediščem, povzročile veliko škode v kmetijstvu, obdobje nestabilnega in nevihtnega vremena pa bodo potisnile še daleč v mesec maj.

V prihodnjih desetih dneh naj bi bo prišlo do dveh hladnih vdorov v smeri srednje in vzhodne Evrope. Vdor hladnega zraka bo pospremljen s težko pričakovanimi padavinami in deževnim vremenom vzdolž frontalnih območij, obstaja pa tudi verjetnost neurij, po poročanju portala Severe Weather Europe, ki opozarja pred verjetnostjo neurij in ekstremnih vremenskih pojavov.

Animirano grafiko, ki prikazuje vdora hladnih zračnih mas, si lahko ogledate tukaj.

Vendar je še bolj pomembna precejšnja verjetnost zmrzali v obdobju, ki bo sledilo vdoru hladnega zraka, saj je narava v tem času v polnem cvetenju in temperature pod lediščem bi imele zelo uničujoč učinek na kmetijstvo.

Poleg tega pa bi takšen vdor potisnil sezono neviht globoko v mesec maj, saj bi tolikšen zalogaj mase hladnega zraka za daljše obdobje odpihnil in odplaknil toplejše zračne mase in vlago, še piše vremenski portal The Watchers.