Investicija

S pomočjo Celovca do pol milijona

žk
11. 4. 2017, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sodelovanje Nove Gorice in Celovca zaslužno za novo okoljsko investicijo.

Profimedia
Vlagali bodo v obnovljive vire energije.

S sodelovanjem projektne pisarne Mestne občine Nova Gorica in Goriške lokalne energetske agencije – Golea je novogoriška občina prvič nastopila na razpisu v programu sodelovanja Interreg Slovenija - Avstrija in uspela kot partner v projektu Nekteo. Z njim bodo izvajali aktivnosti za izboljšanje energetske učinkovitosti in uporabe obnovljivih virov energije. 

Program Interreg financira evropski sklad za razvoj z namenom, da bi se razvilo sodelovanje med različnimi regijami ne glede na državo.

Pobrateni mesti

 Skupna vrednost projekta znaša dobrih 1,5 milijona evrov, od tega bo novogoriška občina iz projekta pridobila 200.000 evrov, Golea pa 300.000 evrov. Skupaj bodo tako na Goriško vložili pol milijona evrov. »Prijava je bila uspešna tudi po zaslugi izkazane podpore mesta Celovec, s katerim je Nova Gorica pobratena,« so sporočili z Mestne občine Nova Gorica. Ta bo v okviru projekta vzpostavila mobilno izobraževalno postajo, ki bo omogočala predstavitev alternativnih virov energije in učinkovite rabe energije na zanimiv, inovativen in učinkovit način. Postaja se bo selila po celotnem območju zahodne Slovenije in avstrijske Koroške. 

Povratne informacije

Obenem bodo v osmih javnih stavbah namestili sistem za daljinsko spremljanje porabe energije, ki bo uporabnikom in lastnikom neposredno zagotavljal povratne informacije o dejanski porabi energije ter tako povečeval motiviranost za varčevanje z energijo. Vzpostavili bodo tri energetske vzorčne točke, kjer bodo lahko strokovnjaki in tudi splošna javnost pridobili razumljive informacije o raznoliki uporabi obnovljivih virov energije. 

Arhiv Svet24
Nova Gorica je pobratena z mestom Celovec.

Podpis pogodbe 

Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon se je skupaj s sodelavci v pobratenem Celovcu udeležil podpisa pogodbe o sofinanciranju odobrenih projektov. Ob tem je Arčon izpostavil zadovoljstvo, da so uspeli na razpisu, in se zahvalil županji Celovca Maria-Luise Mathiaschitz za izkazano podporo. Arčon je poudaril pomen sodelovanja v projektih v času, ko se Evropska unija spopada s krizo in negotovostjo. »« je dejal novogoriški župan.