Pred epilogom

Bo Milko Novič še ta teden izvedel za svojo usodo?

ss
11. 4. 2017, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sojenje Milku Noviču, obtoženemu umora Janka Jamnika, se bliža koncu, za sredo so že predvidene končne besede.

STA
Noviču za umor grozi najmanj 15 let zapora.

Jamnik je bil ustreljen 16. decembra 2014 na parkirišču gostinskega lokala Via Bona na ljubljanskem Viču, kjer so uslužbenci Kemijskega inštituta imeli prednovoletno zabavo.

Novičevi odvetniki so prepričani, da so bili na delu profesionalci.

Kot je razvidno s posnetkov nadzornih kamer lokala, se je direktor na parkirišče pripeljal ob 19.37, zaklenil, nato pa obležal, po treh dneh pa je izgubil bitko za življenje. Pred vhodom v restavracijo je bilo v kritičnem času devet ljudi, ob strelih pa ni nihče niti trznil. Organi pregona so za zločin na zatožno klop posadili nekdanjega uslužbenca inštituta Noviča, ki naj bi moril iz brezobzirnega maščevanja, ker se je Jamnik leta 2009 podpisal pod njegovo izredno odpoved. Med sojenjem pa je bilo največ govora o strelskih delcih, ki so jih preiskovalci našli na kraju zločina in pri obtožencu, in sicer na plašču, laseh in rokah. Novič, ki umor zanika, trdi, da se je z njimi »okužil«, ko je pred časom v raziskovalne namene obiskoval strelišča.

Arhiv Svet24
Jamnik je bil ustreljen 16. decembra 2014 na parkirišču gostinskega lokala Via Bona na ljubljanskem Viču.

Balistik Sablič obtoženemu ne verjame

S temi sledmi se je najprej ukvarjala Ester Ceket iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija. Na podlagi njenih analiz je izvedensko mnenje izdelal balistik Franc Sablič, ki je ovrgel Novičev zagovor. Obrambi pa je njegove obremenjujoče ugotovitve z nekaterimi pričami uspelo izpodbiti do te mere, da je sodišče za mnenje povprašalo še nemška sodna izvedenca Axla Mantheia in Edith Gebhart, ki pa sta v nasprotju s Sabličem dopustila možnost kontaminacije na strelišču. Z ugotovitvami Nemcev so nato spet seznanili Sabliča, ki pa vztraja pri svojem.

Arhiv Svet24
Avto je še zaklenil, nato pa obležal v mlaki lastne krvi in po treh dneh v bolnišnici izgubil bitko za življenje.

»Z verjetnostjo, ki meji že na gotovost, ocenjujem, da takšna kontaminacija rok in las, kot jo navaja obtoženi, praktično ni mogoča,« je sklenil Sablič. Zadnjo besedo pa bo imela sodnica Špela Koleta in zelo verjetno je, da bo Novič sodbo v imenu ljudstva slišal še ta teden.