Koalicijska trenja

Desusov lubadar v državnih gozdovih

of
10. 4. 2017, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Medstrankarska prerivanja v koalicijskih vrstah so očitno prisotna tudi pri vzpostavljanju Slovenskih državnih gozdov (SiDG), družbe, ki je nastala, da bi upravljala gozdove v državni lasti.

Bobo
Židanova in Erjavčeva stranka se borita za vpliv v družbi. Cerarjevi pa so bolj naklonjeni upokojenski stranki.

Tridesetega junija lani je bila ustanovljena omenjena družba, ki je prevzela upravljanje slovenskih državnih gozdov, ki so bili prej 20 let v upravljanju s strani koncesionarjev.

20 milijonov evrov

je vlada namenila za delovanje družbe Slovenski državni gozdovi.

Kot v večini takšnih zgodb pa so se vladajoče stranke takoj zapletle v kupčkanje s kadri, ki bodo obvladovali to družbo, kjer se obračajo velike vsote denarja. Vlada je samo za delovanje te družbe namenila 20 milijonov evrov. Pred dnevi smo tako lahko brali o nejevolji nadzornikov SiDG, ki so le mesec dni pred koncem mandata želeli razrešiti vršilca dolžnosti direktorja Miho Marenčeta, vendar je vladna večina petih od osmih predstavnikov to preprečila. Predstavniki žagarjev in lesarjev so namreč zahtevali, da SiDG javno objavi seznam kupcev lesa iz državnih gozdov, saj družbi očitajo, da je večino lesa preprodala tujim prekupčevalcem, zelo majhne količine pa domači predelovalni industriji, kar bi moral biti namen družbe, če bi želela spodbujati gospodarsko rast in interese domačega gospodarstva. 

Eden izmed zaposlenih v Slovenskih državnih gozdovih je dejal: »S Fickom se ne da delati, spušča bombice, nastavlja svoje ljudi, mi smo delali, on pa si je pripravljal teren, da postane direktor.«

Politični peskovnik 

Takšne in podobne zadeve pa so posledica političnega kadrovanja v to družbo, kjer ti interesi prevladujejo pred strokovnimi. Za družbo, ki ima sicer sedež v Kočevju, velja, da jo obvladujejo predvsem kadri, lojalni Židanovim SD. Prav zaradi prevlade SD pa naj bi zaradi nezadovoljstva preostalih koalicijskih partneric imenovali dodatna pooblaščenca družbe. Spori so še posebej prisotni med SD in Desusom. Poslanka stranke upokojencev Marinka Levičar je tako izrazila dvom o vlogi nekdanjega župana Kočevja Janka Vebra in sedanjega poslanca SD pri vzpostavitvi te družbe v Kočevju. Na položaj omenjenih pooblaščencev družbe je bil postavljen Zlatko Ficko, ki je zdaj član Desusa in v družbo zaposluje predvsem kadre te stranke. 

Vrtoglava plača: prejema kar prek šest tisoč evrov mesečno

Kot pooblaščenec družbe SiDG Zlatko Ficko prejema kar 6265 evrov mesečno. Družba, ki sicer še vedno nima strateškega načrta, zaposluje kar 152 ljudi, ki prejemajo povprečno plačo 1582 evrov.

Sporni kandidat

Prav Ficko pa želi zdaj postati tudi vodja družbe SiDG. Prišel je tudi med četverico izbrancev, ki naj bi bili najbolj primerni za to funkcijo. V gozdarskih krogih je zato na njegov račun mogoče slišati veliko nasprotovanja. Ficku očitajo, da se ni nikoli ukvarjal z gozdno proizvodnjo in da nima v razpisu zahtevanih vodstvenih izkušenj. Več kot očitno pa je bolj vešč v strankarskih vodah. Ficko je bil nekdaj namreč že član strank LDS in Zares, kot omenjeno pa je danes član stranke upokojencev in tudi predsednik kočevske občinske organizacije te stranke. Večkrat je neuspešno kandidiral za župana Kočevja.

Ficko je v preteklosti »zaslovel« kot izganjalec romske družine Strojan iz Kočevja. Skupaj s krajani je postavljal celo cestne prepreke iz podrtih dreves ter delil letake s sovražno vsebino, da se družina ne bi mogla naseliti pri njih. Kot je takrat dejal za medije, so bili krajani pripravljeni stražiti vso noč, da se morda pri njih ne bi naselila prav ta romska družina.

Dolenjski list
Ficko velja za enega glavnih kandidatov za šefa državnih gozdov.

Očitajo mu tudi, da je bil kot vodja lovišč v državnem podjetju Snežnik vpleten v trgovanje z lovskimi trofejami in konfliktnost, zaradi katere je družbo zapustil pooblaščenec za finance Borut Meh, ki je pomagal družbo postavljati na noge. Govori pa se, da je bil celo povezan s pretepom nekdanjega direktorja Snežnika. Dvomov o spornosti omenjenega kandidata je torej precej. Bo trenutna politična lojalnost upokojencem dovolj, da se povzpne na pomembno in dobro plačano funkcijo? 

Bobo
Tudi glede tega, kdo je bolj zaslužen za to, da je sedež družbe v Kočevju, se prepirajo člani Desusa in SD.