"Potrkali na vrata"

Tuji 'revizorji' pregledali slovenske finance – preberite, kakšne so ugotovitve

J.P.
29. 3. 2017, 10.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Od 15. do 28. marca se je v Sloveniji mudila redna misija Mednarodnega denarnega sklada, ki praviloma enkrat letno vodi posvetovanja s svojimi članicami.

Ministrstvo za finance
Člani misije Mednarodnega denarnega sklada z Nikolajem Kirovom Georgijevem na čelu

Kot so sporočili z Ministrstva za finance RS, so pregledali zadnja gospodarska gibanja, delovanje finančnega sektorja in bančnega sistema. Izostal ni niti pogovor o izzivih za prihodnje.

Predstavniki Mednarodnega denarnega sklada, ki jih je vodil Nikolaj Kirov Georgijev, so se v času obiska srečali s predstavniki Banke Slovenije, ministrstva za finance, drugih resornih ministrstev, Urada RS za makroekonomske analize in razvoj, DZ, bančnega sektorja in sindikatov.

Predstavili so primerne ukrepe, ki bi še izboljšali položaj Slovenije.

O izzivih

Gostje so v svoji zaključni izjavi zapisali, da v Sloveniji beležimo četrto zaporedno leto ekonomske rasti, na račun tega pa so mezde višje, stopnja registrirane brezposelnosti nižja. Država je finančno stabilnejša, njen položaj posledično boljši. A nekaj izzivov še ostaja. Javni dolg se je sicer zmanjšal, a je še vedno visok; bilance bank so se izboljšale, a so se mala in srednja podjetja izkazala za »trmasta«; potencialna stopnja rasti gospodarstva je nizka. Niz »vzajemno krepilnih« prijemov bi lahko bil obliž na te rane: verodostojna fiskalna strategija z reformami, ki bi zmanjšala javni dolg; fiskalno stabilnost bi lahko krepili s primernim nadzorom; nadaljnje reforme na trgu dela in privatizacija pa bi pomenile višjo rast.

Na koncu zaključne izjave so se pristojnim oblastem zahvalili za »neprekosljivo gostoljubje, iskrene in informativne pogovore ter izjemno pomoč pri delu misije«.