Primc ustanovil stranko

FOTO: Stranka Za otroke pozvala k tradicionalnim vrednotam

M.K./STA
25. 3. 2017, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Delegati na ustanovnem kongresu stranke Glas za otroke in družine - Za otroke so izpostavili pomen družine ter se zavzeli za spoštovanje materinstva in očetovstva, kulture, dela in krščanstva.

STA
Zasedanje se je začelo s svečano podelitvijo nagrade Bela vrtnica Angelci Likovič, za zavzemanje za pravice nerojenih otrok.

Na kongresu se je zbralo okoli 200 delegatov, overjene izjave o ustanovitvi stranke pa je podpisalo več kot 120 ustanovnih članov. Že v uvodnem delu zasedanja so izglasovali sklep o ustanovitvi stranke. Sprva so za krajše ime stranke predlagali Glas, ob ustanovitvi pa so podprli ime Za otroke. Sprejeli so tudi programsko deklaracijo, čakajo pa jih še volitve vodstva.

"Pripravljamo se na zmago. A naša zmaga ne bo zmaga na volitvah, ampak zmaga po volitvah, ko bomo spremenili Slovenijo na boljše," je v nagovoru po izvolitvi poudaril Primc.

Predsedniško mesto je po pričakovanjih pripadlo Alešu Primcu, podpredsedniško pa Metki Zevnik. "S protidružinsko politiko je treba prenehati, dosti je bilo tega," je poudarila Zevnikova. Po njenih besedah bodo naslednje parlamentarne volitve "referendum za normalno Slovenijo". V zvezi z morebitnimi predčasnimi volitvami je dejala, da velja pustiti času čas: "Ko pride čas, mi smo pripravljeni."

Po Primčevih besedah je glavno sporočilo nove stranke: "Štirikrat več za Slovenijo - več spoštovanja mam in očetov, več otrok, višje plače in višje pokojnine." Zaenkrat ni želel govoriti o političnih zavezništvih, ki si jih želi nova stranka. Dejal je, da bo čas za razmislek o tem šele po kongresu.

V novi stranki so pripravljeni poslušati vse, ki imajo predloge za dobro Slovenije. "Mi zaenkrat računamo, da bomo dobili 100 odstotkov glasov, zato ker imamo program, za katerega smo prepričani, da je najboljši. Če bomo dobili manj, pa se bomo potem ukvarjali s tem, s kom lahko delamo koalicijo," je dejal Primc.

Zevnikova: "Referendum bodo volitve"

O morebitni vložitvi referendumske pobude v zvezi z novim družinskim zakonikom je Zevnikova dejala, da bodo referendum volitve, ki bodo glas za družino, otroke, mladino in domovino. "V zakoniku je predelitev družine spremenjena, torej ni prava. Zakonik le enkrat v 350 členih omeni razširjeno družino treh generacij, kar je nerazumljivo."

Član iniciativnega odbora za ustanovitev stranke Franci Donko je o morebitni referendumski pobudi dejal, da bodo o tem razmišljali kasneje: "Največja slabost zakonika je, da se predvsem ukvarja z ločevanjem staršev, ne pa z zvestobo, ljubeznijo ter trdno zvezo med moškim in žensko. Zakonik bo vsekakor treba popraviti, če ne zdaj, pa bo to storila nova demokratična vlada."

Pred začetkom kongresa so se delegati zbrali pri maši, zasedanje pa se je začelo s podelitvijo nagrade Bela vrtnica Angelci Likovič. V obrazložitvi je bilo izpostavljeno nagrajenkino prizadevanje za otroke in družine. "V novo stranko so vstopili tisti, ki si želijo lepši jutri za naše otroke in naše družine," je dejala Likovičeva.

V zvezi z morebitnim zavezništvom strank Za otroke in NSi je Donko izrazil upanje, da se bo NSi po njihovem zgledu še bolj prizadevala za družinske vrednote. Dejal je, da želijo v novi stranki nagovoriti malega človeka, ki je nekoč volil Krambergerja: "Če želimo Slovenijo znova pripeljati v tire normalnosti, je pomembno, da se stranke slovenske pomladi združijo v koalicijo."

Med gosti kongresa je bilo opaziti tudi predsednika zunajparlamentarne stranke Krščanski socialisti Slovenije - Krekovi socialisti Andreja Magajno. V izjavi za medije se je zavzel za zavezništvo z novo stranko: "Misel Janeza Evangelista Kreka je skupna točka, ki povezuje obe stranki. Krek je prihodnost za Slovenijo, ne pa Cerarjeva vizija 2050."

Primc zaenkrat še ni sodeloval v razpravi. Že pred začetkom zasedanja pa je v izjavi za medije povzel glavno sporočilo kongresa: "Štirikrat več za Slovenijo - več spoštovanja mam in očetov, več otrok, višje plače in višje pokojnine." Zaenkrat ni želel govoriti o političnih zavezništvih, ki si jih želi nova strank. Po njegovih besedah bo čas za razmislek o tem šele po kongresu.

Stranka Glas za otroke in družine - Za otroke je sicer nastala iz istoimenskega gibanja, ki je pot začelo kot koalicija Za otroke gre. Gibanje je postalo prepoznavno predvsem po prizadevanjih na področju družinske politike. Zato ni naključje, da je nova stranka vstopila v politični prostor na materinski dan. Temu pritrjuje tudi programska deklaracija.