Rutović na begu

Ko v belem mestu izginejo osmrtnice in mrtvi streljajo

mv
25. 3. 2017, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na ulicah Beograda je znova prišlo do obračuna zaradi poslovnih interesov.

Policija je po streljanju zaprla ulico Kraljice Natalije.

Na napačni strani strelnega orožja je tokrat stal lastnik televizijske postaje Happy Predrag Ranković Peconi. Do streljanja je prišlo v hotelu Praga, v središču srbskega glavnega mesta. Ranković je v restavraciji hotela obedoval s poslovnimi partnerji, toda večerja se je kmalu prelevila v glasen verbalni spopad med udeleženci. Na vrhuncu besednega obračunavanja je eden od udeležencev potegnil pištolo, izstrelil šest strelov v Peconija in pobegnil iz hotela. Po ogledu prizorišča in zaslišanju prič je policija ugotovila, da je bil strelec kontroverzni poslovnež Željko Rutović, ki je še vedno na begu.

Velik del javnosti je mislil, da je Rutović umrl že v 90. letih.

Ranković v stabilnem stanju

Delavci iz bližnjih lokalov so povedali, da niso slišali streljanja, nekaterim se je namreč zgolj zdelo, da je eksplodirala kakšna petarda. »Šele ko smo videli, da je prišla policija, ki je začela zaustavljati in kontrolirati promet v okolici hotela, smo spoznali, da je prišlo do streljanja.«

Lastnika televizijske postaje so odpeljali v urgentni center, kjer so izvedli operacijski poseg, s katerim so mu iz noge odstranili krogle in oskrbeli strelne rane. Po informacijah urednika TV Happy Milomirja Marića je Ranković v stabilnem stanju in zunaj smrtne nevarnosti, vendar je zaradi hujših poškodb stopala, stegnenične kosti ter tudi poškodb glave in rok ostal na opazovanju. Prav zaradi omenjenih poškodb glave policija, ki še vedno raziskuje vse okoliščine dogodka, sumi, da je pred streljanjem prišlo do pretepa.

Viden v osmrtnicah

Poznavalcem balkanske kriminologije je Željko Rutović znan obraz iz kultnega dokumentarnega filma Vidimo se u čitulji (Vidimo se v osmrtnicah). Nasprotno od ulične folklore, ki pravi, da je Kristijan Golubović edini preživeli nastopajoči kriminalec v filmu, Rutović še vedno vleče niti v beograjskem podzemlju. Čeprav povezav z organiziranim kriminalom v javnosti nikoli ni zanikal, še več, odkrito je govoril o povezavah z ukrajinsko mafijo, je še vedno na prostosti in kot pravi »pametno posluje«. Trenutno ima v lasti hotel in verigo restavracij.