ZD Kočevje

Odgovor na članek »V Kočevju grozi izbris 3000 pacientom«

sr
24. 3. 2017, 22.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

ZD Kočevje se je odzval na članek z naslovom »V Kočevju grozi izbris 3000 pacientom«, objavljenim 3. 3. 2017. V nadaljevanju v celoti objavljamo njihov odgovor in prikaz drugih oziroma nasprotnih dejstev.

arhiv ZD Kočevje

V članku je izpostavljeno domnevno nezadovoljstvo pacientov in zaposlenih v Zdravstvenem domu Kočevje (ZD) zaradi odhoda vodje splošne ambulante dr. Milene Vidmar Romić in javnega poziva vodje otroškega dispanzerja Nives Prelesnik županu Občine Kočevje k ureditvi kadrovskih razmer v ZD, ki da so zelo slabe. V enem od podnaslovov se avtor članka sprašuje, ali gre za likvidacijo neposlušnih kadrov. ZD poudarja, da nikakor ne gre za »likvidacijo neposlušnih kadrov« in da so skrbi pacientov odveč. Po zapisih v članku, naj bi po najavljenem odhodu zdravnice Milene Vidmar Romić 900 pacientov ZD obvestil, da si morajo najti drugega zdravnika, ne da bi jim sam ponudil alternativo, h komu naj se prepišejo. 900 pacientov je ZD dejansko kontaktiral zaradi potrebne reorganizacije dela v otroškem dispanzerju - zaradi s strani pristojnega organa odrejenih delovnih omejitev zdravnice Nives Prelesnik. Otroški dispanzer, v katerem dela zdravnica Nives Prelesnik, je tudi sicer namenjen otrokom, za odrasle bolnike pa v regiji skrbi 9 drugih zdravnikov. Obvestila odraslim pacientom o izbiri drugega osebnega zdravnika niso novost, ZD je paciente o tem prvič obvestil že leta 2014, a je v teh dveh letih in pol novega zdravnika izbralo le nekaj čez 200 pacientov. Potreben je bil 3 torej nov poziv, pri čemer ima vsak pacient pravico, da si osebnega zdravnika izbere sam. Iz tega razloga ZD pacientov ni usmerjal h konkretnim zdravnikom, pač pa jih je zgolj prosil, da za osebnega zdravnika izberejo zdravnika specialista družinske medicine. Vsi zdravniki specialisti družinske medicine v regiji še sprejemajo paciente, tako zaposleni v ZD, kot tudi koncesionarji. Nihče ne bo ostal brez zdravnika, nobenemu pacientu ne grozi izbris.

Zdravnica Milena Vidmar Romić, ki odhaja iz ZD Kočevje, ima opredeljenih nekaj več kot 1800 bolnikov. Tudi za njene paciente bo ZD zagotovil stalno nadomeščanje do zaposlitve novega zdravnika. V ZD ne poteka nobeno zbiranje podpisov, ki bi ga inicirala direktorica. Drži pa, da so se zaposleni, ki so bili zgroženi nad blatenjem ZD v medijih, sami organizirali in se podpisovali pod pismo podpore novemu vodstvu. Tudi ne drži, da direktorica ZD za novinarja ni bila dosegljiva. V zvezi s pripravo tega članka direktorica ni prejela nobenih vprašanj, niti po navadni niti po elektronski pošti, niti ni od novinarja/avtorja članka ni prejela telefonskega klica.

Zdravstveni dom Kočevje, direktorica Polona Vidič Hudobivnik.