Padec SMC

Ozadje zatona Mira Cerarja

Matej Klarič
25. 3. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kot smo že poročali, je že druga anketa v nekaj tednih pokazala opazen padec podpore vladajoči stranki SMC in njenemu predsedniku ter premierju Miru Cerarju. O razlogih za tak padec in kaj lahko pričakujemo v prihodnje, smo se pogovarjali s političnimi analitiki.

Bobo
Miro Cerar

STA
Bogdan Biščak, politični analitik z dolgoletnimi izkušnjami iz strank Zares in LDS

Padec je posledica zadnjih dogodkov, predvsem kadriranja, meni Bogdan Biščak, politični analitik z dolgoletnimi izkušnjami iz strank Zares in LDS.

Po njegovem mnenju pomik stranke na desno ni toliko vplival na izgubo podpore, ker so ti volivci od stranke odšli že prej. »Volivci so razočarani nad Cerarjem. Njegova govorica pred volitvami o etiki in morali je vzbujala ogromno pričakovanj. Tistim, ki smo bili dlje časa v politiki, pa je bilo jasno, da taka politika ne bo mogoča. Staviti na to je bilo dolgoročno samomorilsko,« meni Biščak. Domen Kos z Inštituta za politični menedžment pri tem poudarja, da je šlo za uspešno formulo, ki je odražala takratno voljo in prepričanja volilnega telesa, ki je po korupcijskih aferah videlo rešitev v imidžu moralnega in etičnega vodje. Paradoksalno torej razlogi za Cerarjevo zmago danes pomenijo velik del razlogov za njegov padec.

Bobo
Cerarjev izraelski svetovalec Eisin Asaf je prevzel tudi vodenje strankinega dela piarja, Zdenka Jagarinec, ki je bila pred tem piarkova stranke, pa je odšla na ministrstvo za zdravje.

Zamujeni čas

Strategija izraelskega svetovalca Eisina Asafa, ki ga je, kot smo uspeli izvedeti, za svetovalca v Cerarjev kabinet pripeljal frizer Mič Sojer, je bila, da Cerarja predstavi kot odločnega voditelja, ki se fotografira s športniki po Pahorjevem zgledu. Kot pravi Biščak, ta podoba ni delovala, krivuljo poti navzdol pa bo po njegovem mnenju stranka težko obrnila. V SMC se pojavlja veliko nezadovoljstvo nad tem, da jim drago plačevanje strokovnjaka iz tujine ni prineslo pričakovanih sadov. Kljub temu se je v stranki njegov položaj še okrepil. Zdenka Jagarinec, ki je bila piarkova SMC, je tako odšla na delovno mesto vodje piarja na ministrstvu za zdravje, da je s tem sprostila prostor za Eisina, ki bo tako celovito prevzel strankine odnose z javnostmi. Pred tem je namreč svetoval predsedniku Cerarju. Kot pravi Kos, vpliva političnih svetovalcev ne gre precenjevati. Čeprav imajo močno vlogo, vseh spremenljivk ne morejo nadzorovati in nimajo »čarobne paličice, da bi čez noč reševali slabe rezultate, ki jih kaže javno mnenje«. Politični analitik Sebastjan Jeretič meni, da je stranka zamudila z boljšim piarom, Asafa so namreč najeli šele lani. »Na začetku mandata se je zato ustvaril vtis, da gre za še eno nesposobno vlado, obenem pa gre za prevelik razkorak med realnostjo in Cerarjevimi izjavami o tem, kako vlada dela,« meni Jeretič, ki ne verjame v to, da bi lahko SMC obrnila krivuljo: »Piarovska šminka ne do dovolj za zmago. SMC ne bo ponovila rezultata s prejšnjih volitev.«

Mediaspeed
Sebastjan Jeretič, strokovnjak za politični menedžment, je dejal: »Že zdaj je večja 'vojna' med koalicijo kot pa opozicijo in koalicijo. Vlada je v fazi popolnega razpadanja.«

SD postaja glavni pretendent

Po mnenju Zorka iz agencije Valicon stranke še ni mogoče povsem odpisati: »Njena usoda bo, poleg dogajanja v sami stranki, odvisna predvsem od ambicij in možnosti stranke SD, da se predstavi kot alternativa Janševi stranki neopredeljenih volivcev, ki bodo že četrtič zapored odločali volitve.« Pri tem komentatorji poudarjajo, da se do volitev lahko tudi veliko spremeni z vstopom kakšnih novih akterjev. Biščak v stanju, ki bi bilo podobno kot do zdaj, vidi možnost vzpona SD, zaradi pomanjkanja boljših možnosti, omenja pa tudi možnost volilne neudeležbe, ki bi šla na roko Janši. Prav v vzponu Židanove SD, ki postaja glavni kandidat za taktično glasovanje proti Janši in zmago na volitvah, se po Zorkovem mnenju skrivajo razlogi za stopnjevanje pritiska na predsednika SD v medijih in s strani politične konkurence: »Še posebej je simptomatično, da napadi prihajajo tako z leve kot z desne.« V zadnjem času se je namreč omenjalo, da bi zaradi terana SDS lahko proti njemu vložila interpelacijo. Zgodbe o hudem sporu glede tega med Cerarjem in Židanom pa, kot smo uspeli izvedeti, ne držijo, zato za zdaj ni mogoče pričakovati zaostrovanja SMC proti kmetijskemu ministru. Kljub temu nas v prihodnje verjetno čakajo turbulentni časi. Jeretič pričakuje, da bodo napetosti med SD in SMC kot glavnima pretendentoma na levi sredini za zmago še naraščale: »Že zdaj je večja 'vojna' med koalicijo kot pa opozicijo in koalicijo. Vlada je v fazi popolnega razpadanja.« Kot pravi Kos, se stranke že obnašajo tako, kot da so z eno nogo že v predvolilni kampanji. »Pričakovati gre umazano kampanjo, ob odsotnosti pravih političnih tem pa je mogoče pričakovati, da bo pomembno vlogo odigral tudi politični marketing še meni Kos.