Angelca Likovič

Resnica o nekdanji komunistki

Matej Klarič
18. 10. 2016, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V zadnjih dneh je veliko neodobravanja povzročila reakcija Angelce Likovič, ki se je odločno postavila proti splavu. Pri njej smo preverili, ali držijo njene trditve, da zagovarja rojevanje po posilstvu, in ali je bila res članica Zveze komunistov Slovenije.

Mediaspeed
Tudi posiljena 12-letna deklica bi morala po mnenju Likovičeve roditi, saj je po njenem mnenju splav nedopusten.

Angelca Likovič je bila dolgoletna ravnateljica na Osnovni šoli Majde Vrhovnik. Javnosti je znana po svojih ostrih in konservativnih stališčih, a zadnji teden je s svojimi stališči dvignila še nekoliko več prahu kot po navadi.

V oddaji Dobro jutro na TV Slovenija je namreč izjavila: »Poglejte, kaj je Merklova v Nemčiji naredila, ker nima nobene reprodukcije, koliko ljudi iz tujine je potegnila. Mi se borimo za to, da bomo imeli naše potomce s slovenskimi koreninami, zato podpiramo vse mamice, da rodijo, tudi posiljene.« Številni so bili zgroženi nad njenimi besedami, zato smo se jo odločili povprašati, ali s tem misli resno.

Proti splavu tudi v primeru posilstva

"Še vedno zagovarjam, da se ne sme narediti splava. Takim deklicam je treba pomagati. Otroci bodo še vedno lahko živeli v ljubečih družinah."

»Veliko moramo narediti, da zaščitimo ženske, da ne pride do posilstva. Tem ženskam je treba pomagati, storilce pa kaznovati. Za posilstvo je zagroženo od 1 do 10 let zapora. Še vedno pa zagovarjam, da se ne sme narediti splava. Če ne bomo gojili skrbi za potomce, bomo propadli kot narod,« pravi Likovičeva. Nato smo jo povprašali, ali zagovarja splav vsaj pri 12-letni deklici, ki bi jo na primer posilil begunec. Tudi v teh primerih je še vedno proti splavu: »Takim deklicam je treba pomagati. Otroci bodo še vedno lahko živeli v ljubečih družinah.«

Članica zveze komunistov

Manj pa je znano, da je bila tudi članica Zveze komunistov Slovenije (ZKS), stranke, ki pri SDS milo rečeno ni zapisana ravno najbolje.

Povprašali smo jo tudi o njeni preteklosti. Kot vemo, je bila dolga leta podpornica svojega nekdanjega učenca Janeza Janše in članica njegove stranke SDS; zapustila jo je po sporu z vplivnim članom Božom Predaličem, zdaj sekretarjem poslanske skupine. Tudi Janša ji takrat ni priskočil na pomoč. Manj pa je znano, da je bila tudi članica Zveze komunistov Slovenije (ZKS), stranke, ki pri SDS milo rečeno ni zapisana ravno najbolje. Kot pravi, se je v stranko morala včlaniti zaradi kariernih možnosti: »Brez tega ne bi mogla postati inšpektorica. Da sem postala članica, sem imela kar precej težav. Bila sem iz zelo verne družine. Niso me želeli sprejeti. Ne vem, do kdaj sem bila članica. Osem let smo v tem času na skrivaj moja dva otroka vozili k verouku. Vsak ima pravico do svojega mnenja.«

»To je čista laž«

Na Facebooku je nekdo objavil tudi trditev, da v osemdesetih njegovi mami ni želela podaljšati zaposlitve v OŠ Majde Vrhovnik, ker mama ni želela vstopiti v ZKS. Likovičeva naj bi tedaj dejala, da ni dorasla poklicu, ker se ne včlani v ZKS. »To je laž, imam čisto vest. Po duši sem pošten človek. Bila sem dobra ravnateljica. Vedno sem zagovarjala resnicoljubnost, poštenost in pridnost,« je o tem dejala Likovičeva.