Strmca pri Laškem

Šokantno odkritje na Celjskem

R.T.
28. 2. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prizor s Strmce nikogar ni pustil ravnodušnega in je sprožil številne debate. Ali gre za trupli lisic ali psov, še ni znano. Živaloljubci dvojna merila za živali obsojajo.

Facebook
Šokanten prizor ni nikogar pustil ravnodušnega.

Zaščitnike pravic živali in širšo javnost je pretekle dni šokirala objava fotografije, ki prikazuje obešeni oguljeni trupli živali. Ko so krajani Strmce pri Laškem primer prijavili, je začel dobivati medijske razsežnosti. Eden od najditeljev je na spletu zapisal: »Na drevesu ob hiši smo opazili obešena oguljena trupla. Bila je obveščena policija, ki pa je opravila samo klic, s čimer je le opozorila storilca, da je lahko trupla umaknil. Zadeva gre v medije, upam, da bo storilec kaznovan, tako ali drugače! Živa groza, neverjetno, kaki ljudje obstajajo!«

Trupli namenjeni hranjenju ptic

Neuradno naj bi trupli tja obesil lovec, z njima pa naj bi hranil ptice. Gre za običaj iz preteklosti, ko so lisico odrli za kožuh, kadaver pa obesili, čeprav mnogi s tega področja pravijo, da je treba po odstrelu truplo zakopati, oziroma če so prisotni znaki bolezni, to preveriti na veterini.

Policijska preiskava

Primer zdaj preiskuje policija, nepravilnosti pa naj ne bi bilo. Tako kot trupel. Zaradi medijskega pritiska ju ni več na drevesu.

Katera vrsta živali je, ni znano

Veliko razprave je sprožil dvom o tem, za kateri živali gre. Sprva se je razširila misel, da sta to psa, vendar se vse bolj pojavlja informacija, da naj bi bili lisici. »Ne verjamem, da sta tole lisici. To sta dva psa, ki ju je morilec pravočasno odstranil. Na policijo oziroma analizo pa odnesel dve umorjeni lisici. Ker je naša država gnila, bo zdaj vse pozabljeno – spet. In zame je žival žival. Morilec pa morilec,« na spletu svoje misli strne ljubiteljica živali. Nekateri krajani pripovedujejo, da je lovec trupli sam peljal na veterinarsko postajo na Celjskem ter tako razblinil dvom.

Zakon ščiti samo eno vrsto živali

Ob tej kruti podobi pa se v Zavodu za zaščito rejnih živali Koki sprašujejo: »Kakšna je razlika, če visi pes, lisica in ne nazadnje pujs ali jagnje? Koliko slednjih se vrti na veselicah, pa nikogar ne zmotijo? Vsem bije srce enako, vsi si želijo živeti – svoje eno in edino življenje, vsi imajo telesa, ki so njihova (in ne naša). Ampak za ene živali smo postavili zakone tako, da ščitijo njihova življenja.« Prepričani so, da gre tu za dvojna merila, in spomnijo tudi na zgodovino človeštva, ko smo delili in temnopolte ljudi pobijali. Ksenija V. Kutlačić, vodja zavoda, v zapisu, ki povzame primer, zapiše: »Vsak, ki se zgraža nad fotografijo, je prav, da pri sebi premisli in se smiselno vpraša, ali res ne sodeluje pri čisto isti zadevi pri vsakem svojem obroku.« Primer preiskuje policija, nepravilnosti pa naj ne bi bilo. Tako kot trupel. Zaradi medijskega pritiska ju ni več na drevesu.