Zdaj raje slika

Bush mlajši okrcal Trumpa in Putina

S.R./STA
27. 2. 2017, 20.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nekdanji predsednik ZDA George Bush mlajši, ki se je po upokojitvi večinoma umaknil v zasebnost in se ukvarjal s slikanjem, je v pogovoru za televizijo NBC poudaril, da so svobodni mediji nujni za demokracijo, kar je skušal pojasniti že ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Profimedia
George Bush ml. se je po koncu politične kariere posvetil slikarstvu.

George Bush ml. je zatrdil, da so mediji, ki ljudi kot je on držijo pod nadzorom, nepogrešljivi za demokracijo, ker se človek oblasti hitro naleze in postane odvisen od nje. Zaradi tega je potrebno imeti medije, ki opozarjajo na zlorabe. "To sem skušal dopovedati tudi Putinu, ampak težko je nekomu povedati, da je nekaj potrebno, če sam nisi pripravljen na to," je menil Bush mlajši, ko so ga vprašali o napadih predsednika Donalda Trumpa na ameriške medije.

Bush prav tako meni, da je potrebno dobiti odgovore na celoten zaplet glede domnevnega ruskega vpletanja v ameriške volitve. Ameriški obveščevalci pravijo, da je Putin pomagal Trumpu. Bush pravi, da ni odvetnik in ne ve, kako je najbolje priti do odgovorov, vendar pa so potrebni. Glede Trumpove politike proti priseljencem pa je Bush izrazil podporo imigracijski politiki, ki izreka dobrodošlico, vendar hkrati spoštuje zakone.

Kandidaturi za visok civilni položaj v vojski se je sedaj odpovedal tudi Philip Bilden, ki ga je Trump želel za sekretarja mornarice. Bilden je sporočil, da ne more razvozlati svojih poslovnih interesov za prevzem položaja. Podoben razlog je podal tudi milijarder Vincent Viola, ko se je odpovedal položaju sekretarja kopenske vojske.

Na Trumpovo vojno z mediji je opozoril tudi demokratski kongresnik iz Kalifornije Ted Lieu, ki skupaj z očetom padlega vojaka zahteva preiskavo ponesrečenega napada na teroriste v Jemnu 28. januarja. "Če bi Trump manj pozornosti namenjal New York Timesu in več obveščevalnim informacijam, bi morda bil Owens še živ," je tvitnil Lieu.

Trump je odobril napad na teroristično postojanko v Jemnu

Po mnenju republikanskega senatorja Johna McCaina se je ta končala klavrno. V napadu je umrlo 30 civilistov in pripadnik posebnih enot SEALs William Owens. Trump je McCaina po kritikah napadel.

Oče padlega vojaka je dal Trumpu košarico, ko se je predsednik želel srečati z njim ob vrnitvi sinovega trupla v ZDA. Za Miami Herald pa je zahteval, da se opravi preiskava "butaste misije", ki je zahtevala življenje njegovega sina. Trump naj bi, glede na poročanje medijev, ki jim predsednik pravi lažnivi, na hitro odobril misijo brez zadostnih obveščevalnih informacij, nato pa ni našel niti časa za spremljanje poteka operacije v situacijski sobi.