Pink Panterji

»Vsi vedo, da je Kim Kardashian lahka tarča«

lt
27. 2. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zvezana je v stranišču prosila, naj je ne posilijo, a to ni bil njihov interes. Odnesli so dragulje, pustili so ji vrtnico. Vendarle je rop zvezdnice le vrh ledene gore.

Profimedia
Objokana Kim Kardashian po ropu v Parizu.

Balkanski roparji draguljev so živa definicija organiziranega kriminala. Specializirani so za kraje luksuznih predmetov, ki jih je težko izslediti in se jih da zlahka preprodati, pri tem pa je vsaj 40 odstotkov ropov dogovorjenih.

Vsaj tako je za portal Vice trdil član skupine »aristokratskih lopovov«, kot si pravijo sami: »Zavarovanje je vse. To storijo same od sebe, same se ponudijo … draguljarne. Če imajo več blaga, se sami dogovorijo za določeno vsoto, saj jim vse pokrije zavarovalnica.«

Interpol nadnje s posebno skupino

Po podatkih Interpola so od leta 2003 izvedli 380 ropov v 35 državah, v vrednosti 334 milijonov ameriških dolarjev. Svoje akcije skrbno načrtujejo ter vadijo več tednov ali celo mesecev, in ko jih izvedejo, so osupljivo popolne in trajajo le nekaj minut, nato se za storilci izgubi vsaka sled.

Youtube
Aretacija štirih Pink Panterjev v Barceloni oktobra lani.

Organom pregona so doslej povzročili toliko sivih las, da je Interpol leta 2007 ustanovil posebno skupino za razbitje združbe Projekt Pink Panterji, ki pa ji je mandat potekel lansko leto. Izmenjava podatkov med državnimi policijami je bila kljub temu uspešna, saj so lani le kakšen mesec po ropu Kim Kardashian v Španiji prijeli štiri domnevne člane kriminalne združbe, ki so v Barceloni v le nekaj minutah oropali draguljarno. Španski policisti so imeli srečo, saj so jim nemške oblasti namignile o potovanju sumljivega srbskega državljana iz Beograda v Barcelono.

Youtube
V draguljarno v Dubajski blagovnici so se pripeljali kar z avtomobilom.

Interpol je imel do zdaj največ težav zaradi dejstva, da Pink Panterji nimajo klasičnega šefa, ki bi združbo vodil po sistemu piramide. Skupino bi lahko opredelili kot razpršeno mrežo z od 200 do 500 člani po vsej Evropi, večinoma gre za Srbe, Črnogorce, Hrvate ter državljane Bosne in Hercegovine. Delujejo v samostojnih enotah po dva, tri, štiri, največ pet članov. Doslej so jih aretirali okoli 60, večina teh je prišla iz Črne gore.

Kim je bila lahka tarča ...

Nekdanji član Pink Panterjev Pavle Stanimirović - Punč je v intervjuju za The Daily Beast komentiral nedavni rop starlete v Parizu in dejal, da je bila Kim lahka tarča, tudi zato, ker svoje premoženje razkazuje na družbenih omrežjih. »Ima svoje varnostnike, ti pa poznaš vse, ki delajo v storitveni industriji v Parizu in po Evropi. To so Hrvati, Srbi. To so natakarji, vratarji in čistilke. Delajo v modni industriji. In imajo prijatelje, ki imajo prijatelje, in ti imajo prijatelje. Tako lahko je dvigniti telefon in vprašati: 'Hej, v kateri sobi je trenutno Kim Kardashian?'.« Stanimirović predvideva, da si bo okoli pet roparjev Kim Kardashian West od izkupička deset milijonov evrov razdelilo dva do tri milijone, »če bodo imeli srečo«.

... za nekdanje Arkanove tigre?

Poreklo vojaško organizirane skupine ostaja skrivnost. Nekateri domnevajo, da gre za nekdanje člane srbske paravojaške enote Željka Ražnatovića - Arkana, torej za Arkanove tigre, znane tudi pod imenom Srbska prostovoljna garda. Iz porekla doslej aretiranih članov pa je jasno, da večinoma prihajajo iz nekdanje prestolnice Črne gore Cetinje, nekaj jih je tudi iz srbskega Niša in Beograda. »Denar jemljejo bogatim in ga dajejo revnim. So zelo pogumni, saj tvegajo, da bodo šli v zapor. Prepričan sem, da tega ne bi nikoli počeli, če bi imeli tu delo, ki bi bilo cenjeno,« je njihovo dejavnost v dokumentarnem filmu Pink Panthers: Les Braqueurs du Siecle opisal meščan Cetinja.