Nevarnost na tleh

Na spletu opozarjate: »Zaščitite svoje kužke!«

pk
25. 2. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Poročila o tem, kaj opažate na območjih, kjer sprehajate kužke, se kopičijo. Zaznavate nevarne priboljške, ki so lahko za človekovega štirinožnega prijatelja tudi usodni.

Profimedia
Pecivo lahko ogrozi zdravje vašega štirinožnega kosmatinčka.

Domačini domnevajo, da je v nekaterem pecivu tudi strup za podgane, kar je za psa večinoma usodno. Embalažo tega strupa so videli na enem od pasjih sprehajališč.

Že v začetku novega leta smo poročali, da na Goriškem, in sicer na lokacijah, kjer domačini radi sprehajajo svoje štirinožne pasje prijatelje, opažate nenavadno in nevarno dogajanje. Po travnikih in sprehajalnih poteh zaznavate koščke peciva, v katerih naj bi se skrivali koščki stekla.

Če kužek pecivo s steklom zaužije, ima lahko resne zdravstvene težave ali celo pogine, kar se je zgodilo tudi dvema Solkancema, ki stanujeta v Pirjevčevi ulici. Prav na tem območju so v zadnjih dveh mesecih zelo pogosto videvali sumljivo lepo zložene priboljške, v katerih naj bi bili koščki stekla ali strupa, morda celo obojega hkrati.

Izkušnja bralca

pk
Zakrbljeni Jordan bi zadevi rad prišel do dna. Najbrž bo šel na policijo.

Naša sogovornika poleg živali skrbijo otroci. Po njunem mnenju namreč tudi ti lahko v vsej svoji brezskrbnosti in igrivosti posežejo po pecivu in ga zaužijejo.

Jordan Boltar, ki stanuje v omenjeni ulici, pravi, da je njegova psička decembra lani, potem ko naj bi zaužila pecivo s steklom, poginila. Naš sogovornik meni, da je zelo verjetno, da je zaužila prav to pecivo. Ob izgubi svoje živalske prijateljice je bil zelo prizadet. »Tudi otroci, ki hodijo vsak dan v šolo mimo naše hiše, so jo oboževali. Veliko so jo božali, se z njo igrali. Ko nekega dne Trudy ni bilo več, so se radovedno spraševali, kje je. S težkim srcem sem jim povedal, da je zaspala. Eden od otrok, ki mu je psička prirasla k srcu, je celo zajokal, ker ga je informacija prizadela,« nam pove Boltar.

Doda, da je neposredno pred svojim dvoriščem nedavno tudi sam našel kos peciva, za katerega sumi, da vsebuje steklo. Shranil ga je in se o njem pogovoril z veterinarjem, ki mu je reševal psičko Trudy. Ta mu je predlagal, da košček da na analizo, a je ta plačljiva. Morda se bo Boltar zanjo vseeno odločil. Razmišlja tudi, da bi z dogajanjem seznanil policijo, saj ga stanje – slišal je za še mnogo opažanj sumljivih koščkov peciva in težav psov, ki so ga zaužili – skrbi.

pk
Solkanec Boltar je sumljivo pecivo shranil in ga bo preučil.

So problem kakci?

»Kar se dogaja, je neverjetno. Rad bi ugotovil, za kaj gre; v čem je problem, da nekdo to počne,« izpostavi. Pravi, da je čisto mogoče, da nekoga motijo pasji kakci po kraju, ker jih večina sploh ne pospravlja za sabo, in morda je to povračilni ukrep. Da je to mogoče, meni še ena Solkanka, Martina. »Morda je to, da večina ne pobira pasjih iztrebkov –situacija glede tega je v Solkanu res problematična – nekomu stopilo na živec in se je lotil 'čiščenja' psov,« komentira dogajanje. Pravi, da je sama na lastne oči na Pirjevčevi ulici, in sicer pri zapuščeni hiši, že videla pecivo, nazadnje le nekaj dni nazaj.

»Sumljivo lepo je bilo zloženo. Moj pes, s katerim sem se tam, poleg sinčka, sprehajala, ga je hotel pojesti. To sem mu preprečila, pecivo sem z nogo pomečkala in ga založila s kamni, da ga ne bi kdo pojedel. To je že drugič v dveh mesecih, da sem na isti lokaciji videla pecivo na tleh,« poudari.

Facebook
Martina je tu našla pecivo, ga pomečkala in skrila pod kamne, da ga ne bi našel še kakšen pes.

Nevarne lokacije

Zaradi peciva s steklom naj bi imelo na Goriškem težave več psov. Vsaj dva sta tudi poginila.

Tako Jordan kot Martina pomislita še na nekaj pomembnega. »Kaj pa, če se peciva pritakne ali ga celo poje kakšen otrok?! Mnogo jih tod hodi v šolo,« skrbi Jordana Boltarja, Martina pa se pridruži njegovemu mnenju.

Na spletu mnogi širijo opozorila pred tovrstnim pojavom. Očitno je takih, ki so zaznali nevarnost na tleh, precej. Tudi iz Nove Gorice poročate o podobnem. Lokacije, kjer ste to opazili, so v Solkanu na ulici Med ogradami, v Novi Gorici pa na travniku pri bencinskem servisu na Vojkovi ulici, na Ulici Gradnikove brigade, na Prvomajski ulici pa ste opazili celo strup za podgane.

Facebook
Na Pirjevčevi ulici ob zapuščeni hiši so pecivo opazili že večkrat.