Droga v avtu

Mitatu devet let za 39 kilogramov heroina

ja/Dolenjski list
25. 2. 2017, 07.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Če te na meji dobijo z 39 kilogrami čistega heroina, si v veliki godlji, in tega se zaveda Aliji Mitat, ki je v priporu že od 29. oktobra lani.

J. A.
Aliji Mitat je v priporu že od 29. oktobra lani.

Tistega dne zjutraj se je 52-letni Srb s svojim volkswagnom passatom pripeljal na mejni prehod Obrežje, kjer so policisti med kontrolo dokumentov posumili, da je v avtomobilu posebej prirejen prostor.

Za zaseženih 39 kilogramov čistega heroina bi v zahodni Evropi po nekaterih ocenah preprodajalci dobili vsaj 1,1 milijona evrov, pri ulični prodaji pa še več.

Kriminalisti so ob prisotnosti okrožnega državnega tožilca in mobilne carinske enote pregledali avtomobil. Heroin so našli v posebej predelanem prostoru prtljažnika, v katerem je bilo 80 paketov z rjavim prahom. Brezposelni oče dveh otrok, ki doslej še ni bil kaznovan in prejema 120 evrov socialne pomoči, je imel pri sebi 2500 evrov in tri telefone.

Pozabil vsa imena

Mitat ves čas zanika, da bi storil kakršnokoli kaznivo dejanje, o drogi ne ve nič. Ko ga je na glavni obravnavi na krškem okrožnem sodišču državni tožilec Bogdan Matjašič vprašal, kako je heroin prišel v njegov avto, je najprej rekel, da ga je tja podtaknil policist, ki ga je našel. »Čakal me je. Ko sem se pripeljal na mejo, je prišel iz pisarne. Sploh me ni vprašal, od kod prihajam in kam grem,« je pripovedoval. Sodniku Gojmirju Pešcu je tudi potarnal, da je v priporu že trikrat zbolel in da se o tem, kar se je zgodilo na meji, ni mogel z nikomer pogovoriti.

Tožilec ga je znova vprašal, kako bi droga lahko prišla v njegov avto. V drugo je začel razlagati, da je v Bujanovcu v Srbiji posodil svoje vozilo prijatelju. Seveda je tožilca zanimalo, kdo je ta prijatelj, a odgovora ni dobil, saj je Mitat začel ponavljati, da ne ve, kako mu je ime, pozneje pa dodal, da avto posodi vsakomur, ki ga potrebuje.

Za denar samo rekel in ga je dobil

Na sodišču je brezposelni oče dveh otrok razlagal, da je bil namenjen v Pariz, da bi tam nakupil obleke, saj mu je znano, da so cenejše kot v Srbiji. 

Prav tako se ni spomnil, kako je mogoče, da so našli tri mobitele, ko pa je s sabo vzel le dva, in kdo mu je dal denar, ki ga je imel pri sebi. »Pri nas je tako, da če potrebuješ denar, samo rečeš in ga dobiš. Tudi če bi potreboval 5000 evrov, bi bilo tako. Ko sem v svoji vasi rekel, da grem v Francijo po obleke in da nimam denarja, sem ga takoj dobil.«

Mitat je passata kupil en mesec prej, kot so ga dobili z drogo, zanj naj bi plačal 1800 evrov. Ker je na socialni, je tožilca zanimalo, od kod je dobil denar. »Od kod? Ukradel sem ga!« je bil njegov prvi odgovor, potem pa se je popravil in rekel, da ga je nekaj zaslužil, nekaj pa si ga je izposodil.

Za njim so zaslišali tudi policiste in strokovnjake iz forenzičnega laboratorija. Izkušeni sodnik Pešec Mitatu ni verjel, izrekel mu je obsodilno sodbo s kaznijo devet let zapora in mu podaljšal tudi pripor. Sodba še ni pravnomočna.