Urejanje prometa

V Kranju parkirnih dovolilnic ne bodo zaračunavali

G.G./STA
23. 2. 2017, 15.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kranjski mestni svetniki so v sredo potrdili novi odlok o urejanju prometa, ki je v minulih tednih dvignil kar precej prahu. Stanovalci so se namreč ustrašili, da bo odlok uvedel plačevanje dovolilnic in parkiranja. Vendar je župan zagotovil, da plačevanja ne bo.

STA
"Eden najpomembnejših ciljev novega odloka pa je, da stanovalcem zagotovimo več pravic in parkirnih mest," je izpostavil Trilar.
Po prometnih študijah v Kranju manjka kar 15.000 parkirnih mest, kar je velik problem predvsem v gosto naseljenih urbanih območjih.

Kranjski župan Boštjan Trilar je razložil, da novi odlok za coni 2 in 3, ki vključujeta najbolj gosto naseljene stanovanjske soseske, ne prinaša nobene spremembe, temveč le omogoča njihovo sprejetje. "Ko bo odlok sprejet, bomo na željo stanovalcev počasi sistematično določali lokacije, kjer bomo uvedli določeni prometni režim," je dejal Trilar.

Pojasnil je, da bo tako na primer mogoče na posamezna parkirišča postaviti table, da je parkiranje dovoljeno le za stanovalce. Velika težava je na primer v okolici zdravstvenega doma, kjer ob blokih parkirajo obiskovalci, ali na Planini, kjer avtomobile parkirajo preprodajalci rabljenih vozil in podjetniki. Izračuni kažejo, da bi se brez tega lahko sprostilo kar 25 odstotkov parkirišč.

Novi odlok bo dal tudi možnost, da bi ponekod na željo stanovalcev lahko postavili zapornice. Nekateri pravijo, da bi bili za to pripravljeni celo plačati. "Vendar moje stališče je, da dokler ni dovolj parkirišč za vse, tega ne bomo zaračunavali. In to, da parkirišč ne bomo zaračunavali, sem večkrat pojasnil tudi na seji," je dejal Trilar. Prebivalce starega mestnega jedra pa skrbi še morebitno zaračunavanje dovolilnic za dostop v mesto. Trilar je zagotovil, da jih ne bodo zaračunavali, iščejo pa tudi možnost, da ne bi zaračunali upravne takse.

"Na seji smo se dogovorili tudi, da je treba stanovalcem mestnega jedra omogočiti normalen dostop do svojih stanovanj kadarkoli," je na še eno perečo vprašanje odgovoril Trilar in dodal, da bodo to individualno omogočili tudi nekaterim podjetnikom, ki dostave ne morejo izvesti le v določenem času. Na seji so se dogovorili, da bodo vse okoliške krajevne skupnosti vključili v razpravo in se skušali čim bolj približati konsenzu glede rešitev. Šele potem bo Trilar dal odlok o urejanju prometa v drugo obravnavo.

Po nasvet k Jankoviću

"Za nasvet glede prometnih sprememb sem vprašal tudi ljubljanskega županskega kolega, ki je to delal pred devetimi leti in mi je povedal, da je bilo enako, da so bili ljudje naprej proti, šele čez nekaj časa so razumeli in so danes zadovoljni," je povedal Trilar.

Prepričan je, da bodo z novim odlokom lahko na dolgi rok začeli sistematično urejati prometne težave. Bodo pa pri tem potrebni tudi dodatni ukrepi, kakršen je izgradnja novih parkirišč. Še letos bodo zgradili novo parkirišče na Hujah s 70 do 100 mesti. Tam bo tudi prostor za sistem souporabe vozil, ki ga želijo v Kranju čim prej uvesti.