Zavarovalnica proti sindikalistu

Semolič Triglavu: Roke stran od našega kolega

STA/B.K.
23. 2. 2017, 14.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) obsoja ravnanje uprave Zavarovalnice Triglav, ki je zaradi domnevne izdaje poslovne skrivnosti sprožila izredno odpoved delovnega razmerja sindikalistu Miletu Zukiću.

STA
Z leve: Drago Ščernjavič, Dušan Semolič in Mirko Bandelj.

"Zahtevamo ustavitev vseh postopkov proti Zukiću. To se v 21. stoletju ne bi smelo dogajati," je dejal prvi mož ZSSS Dušan Semolič. "Roke stran od našega kolega," je dodal.

Kot je pojasnil odvetnik Mirko Bandelj, je njegov klient, sindikalni zaupnik Mile Zukić, kot pooblaščenec sindikata za stike z javnostjo zagotovil spletno objavo anketnega vprašalnika, v katerem sta bili prisotni dve vprašanji v katerih je vodstvo Zavarovalnice Triglav prepoznalo poslovno skrivnost. Bandelj je prepričan, da izdaje poslovne skrivnosti ni bilo, saj so bili isti podatki že objavljeni v medijih, s tem pa javni in vsem dostopni. Posebej je omenil časnik Finance.

Dodal je, da je varnostni inženir zavarovalnice pred kakšnim letom v identičnem primeru izrecno zapisal, da objava dokumentov na strežnikih, s katerimi upravlja delodajalec, ne more predstavljati kršitev varnostne politike.

Vprašalnik se je nanašal na že dlje časa pereča vprašanja v zavarovalnici. Sindikat se je moral odzvati in članstvo povprašati o poslovni praksi delodajalca, sicer bi zgrešil svoj smisel, je prepričan odvetnik. Kateri vprašanji sta bili sporni, ni povedal, MMC RTV Slovenija pa je pred dnevi pisal, da sta se nanašali na komercialne popuste pri zavarovanjih.

Sekretar Sindikata finančnih organizacij Slovenije (SFOS) Drago Ščernjavič je poudaril, da sindikat lahko zbira mnenja, stališča in pripombe in da ga uprava tu ne more omejevati. Gre za napad na sindikalnega zaupnika, kakršnemu v 25 letih v Zavarovalnici Triglav ni bil priča, je bil oster. 

Opozoril je še, da v Zavarovalnici Triglav ni pravega socialnega dialoga in da se uprava na vprašanja Konference sindikata Zavarovalnice Triglav ne odziva. 

"Gre za velik problem, ta dogodek se ne bi smel zgoditi," se je strinjal predsednik ZSSS Semolič. "Zukić je znan kot izjemno pošten, pokončen sindikalist," je pojasnil. "Verjamemo, da je za koga tudi moteč, a je tako zato, ker je prav tak, kot mora biti sindikalni zaupnik," je dodal.

V ZSSS zahtevajo zaustavitev vseh postopkov proti Zukiću. Pravica delavcev, da se sindikalno organizirajo, je sicer zaščitena s slovensko ustavo in nekaterimi pomembnimi mednarodnimi dokumenti. Gre za velik civilizacijski dosežek, ki bi moral biti dominanten, sindikalni zaupniki pa bi morali biti še posebej varovani, je še prepričan Semolič.