Nosečnica v priporu

Zaplet z obtoženo nosečo mamo trpinčene dveletne deklice Arine

G.G./STA
22. 2. 2017, 14.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sojenje Sandi Alibabić, mami umrle dveletne deklice z Jesenic, je odprlo tudi vprašanje nosečnic v priporu. Obtožena je namreč visoko noseča. Otroka pričakuje v drugi polovici marca.

STA
Alibabićeva je visoko noseča. Otroka naj bi pričakovala v drugi polovici marca.

Mama umrle dveletne jeseniške deklice Sanda Alibabić je prejšnji teden na predobravnavnem naroku na kranjskem sodišču zavrnila očitana kazniva dejanja surovega ravnanja in povzročitve poškodb, ki so vodile do smrti deklice. Po mnenju zdravnice bi lahko sojenje proti visoko noseči Alibabićevi steklo kmalu po porodu, ki je predviden marca.

Kam pa namestiti obtoženko in njenega otročička? Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij ureja bivanje matere z otrokom v zaporu, ne pa tudi v priporu, kjer se trenutno nahaja omenjena obdolženka.

Direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj pravi, da je sprememba zakona o kazenskem postopku, ki bo uredila to področje, v pripravi, a ne bo pravočasna. Zato bodo najverjetneje smiselno uporabili ureditev, ki velja za obsojenke. Za primerjavo je Podržaj sporočil, da je bilo med letoma 2010 in 2016 v ženskem zaporu na Igu zaprtih 27 nosečnic. Večini so zaporno kazen prekinili, pet otrok pa je v tem obdobju skupaj z materami prebivalo v zaporu. Otrok tako lahko pri materi na njeno zahtevo ostane do prvega leta starosti, če se oceni, da bi bila po tem času ločitev škodljiva, pa se lahko ta rok podaljša do drugega leta.

Dejstvo, da bo pripornica prihajala na sodišče skupaj z dojenčkom, pa po Podržajevih besedah predstavlja dodatne oteževalne okoliščine, čeprav že imajo določene izkušnje s tovrstnimi primeri. Ključno pri tem pa je usklajevanje med upravo za izvrševanje kazenskih sankcij, sodiščem in centrom za socialno delo.