Nezadovoljstvo med člani

Kdo ruši ugled zdravniške zbornice in zdravništva?

M.K./STA
22. 2. 2017, 14.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Več znanih zdravnikov je kritičnih do pranja umazanega perila v javnosti glede plače nove predsednice zbornice Zdenke Čebašek-Travnik.

STA
Andrej Možina je potrdil, da je njegova plača znašala 6400 evrov bruto, 20 odstotkom plače se je odpovedal do določitve novega sistema za nagrajevanje funkcionarjev.

Kot pravijo, je to slabo za ugled zbornice in zdravništva, poleg tega jih skrbi, kako bo nova predsednica s svojo ekipo uspela delovati v prihodnje, če je do razkola prišlo že pri takšni temi, kot je plača.

Nekdanji predsednik zbornice Andrej Možina je opozoril, da je določanje plače predsedniku zbornice "izrazito v domeni predsednika skupščine in skupščinskega sveta, ne pa v domeni predsednika zbornice".

Kaj je primerna nagrada?

Ob tem se ni obregnil v višino plače, kot jo predlaga nova predsednica zbornice, saj poudarja, da je mesto predsednika zbornice zahtevna in odgovorna funkcija, temu primerno mora tudi slediti nagrada. A, kaj je primerna nagrada, morajo zavzeti stališče poslanci skupščine zbornice, je dodal. Njegova plača je sicer znašala 6400 evrov bruto, 20 odstotkom plače se je odpovedal do določitve novega sistema za nagrajevanje funkcionarjev.

Po njegovem mnenju takšen začetek vodenja zbornice, ko so zaradi nestrinjanja z višino plače iz izvršilnega odbora odstopili trije najtesnejši sodelavci Čebašek-Travnikove, ni dobra popotnica.

"Malo nenavaden" začetek vodenja zbornice

Tudi po oceni kirurga, ki je bil tudi v Možinovi ekipi, Valentina Sojarja je takšen začetek vodenja zbornice "malo nenavaden" in "ne vliva ravno hudega optimizma v nadaljnje delo". Opozoril je, da je določanje plače predsednika notranja stvar zbornice in bi se tako morala tudi reševati.

Tudi Sojar ne problematizira samega zneska zahtevane plače, saj predsedniška funkcija ni enaka temu, kar dela nekdo, ki je zaposlen. Je pa po njegovem mnenju nenavadno, da se na tem lomijo kopja ekipe nove predsednice. Kot je dejal, to sproža nelagodje med vsemi člani zbornice.

Nezadovoljni z delovanjem zbornice že več mandatov

Vodja travmatološke urgence v Ljubljani Anže Kristan opozarja, da je zbornica za zdravnike zelo pomembna stanovska organizacija, so pa mnogi že nekaj mandatov nezadovoljni z delovanjem te organizacije. Čeprav se bo vprašanje plače po njegovem mnenju verjetno uredilo, pa ga bolj skrbi "čistka", ki jo izvaja nova predsednica. V odbore zbornice namreč nova predsednica nastavlja nove ljudi, kar je sicer v njeni pristojnosti, a ti ljudje bodo začeli popolnoma na novo delovati v organih, kar zahteva veliko časa, porušena je kontinuiteta delovanja. Po njegovih navedbah so namreč v času, ko je vodil odbor za specializacije pri zbornici naredili veliko korakov naprej in so tudi zelo blizu prišli z ministrstvom, da bi se ti ukrepi dejansko uresničili.

STA
Konrad Kuštrin meni, naj zbornica ta problem reši sama.

Glede odstopov treh ožjih sodelavcev Čebašek-Travnikove pa Kristan pravi, da si je predsednica sama izbirala sodelavce, tako da sklepa, da je bilo med njimi zaupanje. "Očitno pa je šlo zelo hitro nekaj zelo narobe. To, da v enem tednu začnejo odstopati sodelavci, je alarm. To vendarle niso naivni in neizkušeni ljudje," je dejal . Po njegovem mnenju niti ne gre toliko za vprašanje višine plače, kot pa način vodenja in delovanja.

Fides ni podprl  Čebašek-Travnikove

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin pa dogajanja na zbornici ne komentira, saj naj zbornica ta problem sama reši. Je pa dejstvo, da Fides na volitvah za predsednika zbornice ni podprl Čebašek-Travnikove. "Očitno smo dobro zadeli," je še dejal.

Bitenc: Sledil bom utripu članstva

Predsednik skupščine zdravniške zbornice Marko Bitenc pravi, da bo pri določanju plače novi predsednici zbornice Zdenki Čebašek-Travnik sledil utripu baze oz. članstva. Dejal je, da je v zadnjih dneh dobil od članstva sporočila nezadovoljstva, a ne samo glede plače predsednice, ampak da se ruši ugled zbornice in zdravništva.

M24
V zdravniški zbornici si je želela več transparentnosti in boljšo komunikacijo, začela pa je s svojo plačo.

Dejal je, da je Čebašek-Travnikovo ob prevzemu mandata povprašal, kaj pričakuje glede plače. Odgovorila mu je, da pričakuje plačilo nekje med nekdanjima predsednikoma zbornice Andrejem Možino in Gordano Živčec Kalan. Možina je danes potrdil, da je njegova plača znašala 6400 evrov bruto, 20 odstotkom plače se je odpovedal do določitve novega sistema za nagrajevanje funkcionarjev.

Živčec Kalanova pa je  pojasnila, da je njena plača na zbornici ves čas, ko je bila predsednica, znašala 8000 evrov bruto za 80-odstotno zaposlitev. Ob tem je delala za 20-odstotno zaposlitev kot zdravnica. Bitenc je dodal, da je bila sprva njena plača določena na 10.000 evrov bruto, a da so jo nato ob dodatni zaposlitvi znižali.