Pismo navadnega občana

Stanovanj niso dobili tisti, ki jih potrebujejo

žk
5. 2. 2017, 12.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

"Odločil sem se napisati odprto pismo z upanjem, da boste zgodbo objavili ter morda s svojim novinarskim delom vsaj malenkost prispevali k ureditvi razmer v zvezi z delovanjem Stanovanjskega sklada Republike Slovenije ter načinom »razdeljevanja« stanovanj, ki naj bi bila namenjena družinam in mladim družinam," pravi naš bralec Matej.

Dreamstime
Fotografija je simbolična
So do stanovanj v naselju Zeleni gaj nekateri prišli na račun mladih družin? Kdo nadzira izbirni sitem in kaj doleti tiste, ki ga želijo prevarati? Kaj pravijo v Stanovanjskem skladu RS?

"Smo povsem običajna mlada družina iz okolice Ljubljane. Že dalj časa poskušamo rešiti svoj stanovanjski problem. Ko smo že pred več kot letom dni izvedeli za stanovanjsko sosesko Zeleni gaj na Brdu, smo se takoj odločili, da se bomo potegovali za nakup enega od stanovanj. Pa smo se prijavili. In seveda stanovanja nismo dobili. Ne na 1. razpisu, ne na 2. razpisu in tudi na 3. razpisu ne.

Seveda v tem, da mi v treh poskusih nismo bili izbrani za dodelitev/nakup stanovanja, ni nič spornega, če ne bi poznali kar nekaj dejstev in nepravilnosti, ki se dogajajo pri dodelitvi stanovanj Stanovanjskega sklada RS.

Namreč:

-  Na podlagi pričevanj stanovalcev, ki zdaj živijo v soseski že dobro leto dni, zapisov na forumih ter »insajderskih« informacij s strani samega Sklada je bilo kar nekaj 3- in 4-sobnih stanovanj dodeljenih izbrancem, v njih zdaj živi ena ali največ dve osebi, pa čeprav je 3- ali 4-sobno stanovanje namenjeno (mladim) družinam. Med drugim je tako do stanovanja prišel tudi sin znanega slovenskega politika, ki zdaj v tem (4-sobnem) stanovanju prebiva sam.

- Na spletu najdemo veliko stanovanj iz nove soseske Zeleni Gaj na Brdu, ki jih novi lastniki ponujajo v najem. Na razpisu Stanovanjskega sklada RS je torej »odpadlo« veliko število družin, da so posamezniki lahko dobili nova stanovanja, ki jih zdaj oddajajo.  

- Najdemo tudi take, ki so meseca novembra 2016 za stanovanje plačali cca 233.000 evrov, zdaj pa to isto stanovanje najdemo na nepremičninskem portalu za prodajno ceno 270.000 evrov.  

Navadni občan Matej"