Frančišek vesel potice

Brglez o vlogi Vatikana v arbitražnem sporu: "Mislim, da bodo kaj naredili"

G.G./STA
1. 2. 2017, 13.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Predsednik državnega zbora Milan Brglez se je danes v Vatikanu sestal s papežem Frančiškom. Med drugim sta govorila tudi o vprašanju arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško, pri čemer Brglez pričakuje, da bo Vatikan odigral določeno vlogo.

Reuters
Milan Brglez se papežu Frančišku zahvalil ob 25-letnici priznanja in navezave diplomatskih odnosov.

"Naše pričakovanje je, da bo Sveti sedež odigral podobno vlogo, kot jo je ob sklenitvi arbitražnega sporazuma, tudi ko bo prišlo do izvrševanja odločitve, ker je treba mednarodne pogodbe in odločitve mednarodnih tribunalov pač spoštovati," je v povezavi z vprašanjem hrvaškega priznanja odločitve arbitraže povedal Brglez.

V Vatikanu se sicer glede tega vprašanja sicer niso podrobneje opredeljevali. "Mislim, da bodo kaj naredili. Vsekakor pa se ne smejo opredeljevati in postaviti na katero koli stran, če želijo odigrati svojo vlogo," je povedal predsednik DZ.

Delegacija državnega zbora, v kateri so še poslanca Mitja Horvat (SMC) in Ljudmila Novak (NSi) ter generalna sekretarka DZ Uršula Zore Tavčar, se je danes sicer v prvi vrsti sestala s papežem Frančiškom, ki jih je sprejel na splošni avdienci. Kot je povedal Brglez, so se papežu predvsem zahvalili ob 25-letnici priznanja in navezave diplomatskih odnosov. Sveti sedež je bil namreč med prvimi, ki so priznali Slovenijo kot samostojno državo - 13. januarja 1992. Dva dni kasneje je sledila še večina držav tedanje Evropske gospodarske skupnosti, predhodnice EU.

Frančiška so povabili na obisk

Reuters
Papeža je obiskala tudi Ljudmila Novak.

Poleg tega so papeža ponovno povabili na obisk Slovenije v tem ali prihodnjem letu, hkrati so se mu zahvalili tudi za "moralno vodstvo, ki ga daje Evropi v teh kritičnih časih, in za njegovo zavzemanje za malega človeka oz. tiste, ki so pomoči najbolj potrebni", je še povedal predsednik DZ.

Papež se na povabilo na obisk ni podrobneje odzval, saj to tudi ni običajno ob takih dogodkih, "je bil pa zelo vesel potice", ki so mu jo prinesli v dar.

Na pogovorih s kardinalom Sodanom so se bolj posvetili vsebinskim pogovorom. Brglez je spomnil, da je bil Sodano eden glavnih pogajalcev sporazuma z Vatikanom, ki je, kot je dejal, "razrešil marsikatero vprašanje in nakazal, kako je mogoče še naprej graditi dodatne poti dialoga med Cerkvijo in državo".

S Sodanom so govorili tudi o aktualnih vprašanjih, ki tarejo Evropo in svet. "Vatikan zagovarja pot dialoga, ki mora biti vključujoča," je povzel Brglez. S kardinalom so govorili tudi o vprašanju arbitraže med Slovenijo in Hrvaško.