Zločin iz strasti?

Takoj po podražitvi vlomila in ukradla cigarete

G.G.
1. 2. 2017, 12.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Z današnjim dnem se je škatlica cigaret podražila za 10 centov. Sta nepridiprava, ki sta v Domžalah in Kamniku ponoči vlomila v gostinski lokal, strastna kadilca?

Profimedia

Tega zaenkrat še ne moremo vedeti, policiji je znano, kaj sta storilca. Prvi je okoli 2. ure vlomil v gostinski lokal v okolici Domžal. Odnesel je več škatlic cigaret in lastnika oškodoval za nekaj sto evrov.

Okoli 5.30 se je podobno kaznivo dejanje pripetilo v okolici Kamnika. Vlomilec je nasilno vstopil skozi stranska vrata gostilne in si postregel s cigareti. Škode je bilo spet za več sto evrov.

Julija sledi ponovno zvišanje

Po besedah finančne ministrice Mateje Vraničar Erman bo finančni učinek povišanja trošarin v dveh korakih znašal 11,3 milijona evrov na letni ravni oziroma 940.000 evrov na mesec. 

Podobna kazniva dejanja se dogajajo pogosto, zato ni verjetno, da bi bil za storilca dodaten motiv podražitev cigaret.

Trošarine so se sicer danes zvišale s 106 na 109 evrov za 1000 cigaret, 1. julija pa bo sledilo še eno zvišanje na 111 evrov. Prav tako se zvišujejo trošarine na druge tobačne izdelke, kot so cigare in cigarilosi, drobno rezani tobak in drug tobak za kajenje.

Gre za enega od ukrepov v povezavi z novim zakonom o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki danes pravzaprav začenja zakonodajni postopek. Predlog med drugim na novo določa označevanje in embalaže tobačnih izdelkov, vključno z zdravstvenimi opozorili, regulira tobak za oralno uporabo, nove tobačne izdelke, elektronske cigarete in zeliščne izdelke za kajenje ter njihovo dajanje na trg. Predlog opredeljuje tudi oglaševanje, promocijo in sponzoriranje tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov, regulira prodajo oz. omejitev prodaje tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov, vključno z uvedbo dovoljenj za prodajo teh izdelkov. Ministrstvo za zdravje je sicer predlagalo tudi uvedbo posebnega tobačnega centa, a se je vlada na predlog finančnega ministrstva namesto tega odločila za prilagoditev trošarinske politike.