Slovenci slabo precepljeni

Letos gripe dvakrat več kot lani; smrtnost navadno do 15 odstotna

B.K.
31. 1. 2017, 12.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Včeraj naj bi na sosednjem Hrvaškem za posledicami gripe umrla dva otroka. Nacionalni inštitut za varovanje zdravja (NIJZ) ter Univerzitetni klinični center (UKC) v Ljubljani smo zato povprašali, kakšno je stanje glede sezonske gripe pri nas.

Bobo
Delo v UKC je organizirano tako, da tečejo sprotne koordinacije in informacije ter prilagajanje stanju števila bolnikov.

Točnih podatkov o tem koliko ljudi umre zaradi gripe ni. Kot poudarja tiskovni predstavnik NIJZ Samo Belavič Pučnik, bolniki načeloma ne umrejo od virusa ampak predvsem zaradi zapletov kot so sekundarne okužbe, poslabšanje kronične bolezni ipd. Vendar raziskave v svetu kažejo, da se med sezono gripe umrljivost zlasti pri starejših in kronično bolnih lahko znatno poveča.

Iz UKC Ljubljana sicer sporočajo, da vsako leto beležijo od 10 do 15 odstotno smrtnost zaradi gripe. Letos je te sicer skoraj dvakrat več kot lansko leto, prizadela pa je najbolj ogroženo populacijo, se pravi starejše in kronične bolnike. Od začetka leta do danes so tako v UKC Ljubljana potrdili več kot 700 primerov gripe.

Koga virus gripe najbolj prizadene?

Za gripo smo sprejemljivi vsi. Po okužbi z virusom influence pa je potek lahko precej različen in odvisen predvsem od splošnega zdravstvenega stanja, starosti, imunskega sistema in tega ali smo se v preteklosti že okužili s podobnim virusom influence. Pri zdravih mladih poteka okužba brez simptomov, pri starejših kronično bolnih pa je potek lahko težak in zapleten, opozarjajo na NIJZ.

Pri precepljenosti na repu Evrope

Lani se je proti gripi cepilo približno 66.000 oseb, kar je dobre tri odstotke prebivalstva. To nas uvršča na dno evropskih držav. Zaskrbljujoč je tudi podatek, da je precepljenost nizka pri starostnikih in kroničnih bolnikih, se pravi pri najbolj rizičnih skupinah.

Učinkovitost cepiva znaša okoli 60 odstotkov, a na NIJZ poudarjajo, da četudi nas cepivo ne zaščiti popolnoma, bomo vendarle zboleli z lažjo obliko bolezni, ki bo trajala krajši čas. Manjše so tudi možnosti nevarnih zapletov.

NIJZ
Število cepljenih proti gripi pri nas strmo upada.